Како Французите ги воспитуваат своите деца

Многу луѓе забележуваат дека децата во Франција генерално се однесуваат добро. Тие ретко се непослушни и вознемирени, го јадат она што им служат, и учтиво ги поздравуваат своите соседи. Се обидовме да дознаеме која е тајната состојка, која родителите на оваа земја ја додадоа на воспитувањето на нивните деца.

Прва година на бебето

Младите мајки во Франција се враќаат на работа помалку од 10 недели по раѓањето. Ако сакаат да останат со своите деца подолго време, мора да се откажат од својата плата во корист на социјални бенефиции.

По завршувањето на породилното отсуство, детето тргнува во градинка. Од рана возраст, тоа е опкружено со нови луѓе, а со тоа им се помага да се прилагодат побрзо и да станат понезависни во животот.

Бебето спие во посебна просторија

Децата од бебиња учат да спијат во своите кревети, дури и во посебни простории.

Ако детето се разбуди ноќе и почнува да плаче, мајката обично чека неколку секунди за да се осигури дека нејзиното присуство е навистина потребно.

Слобода

Француските родители им даваат на своите деца колку што можат поголема слобода. Многу ретко се чини дека родителот го придружува детето на игралиштето.

Тие не се мешаат во конфликти меѓу децата, овозможувајќи им сами да се справат со ситуацијата.

Добар совет за родителите е да создаде јасна разлика меѓу невини шеги и навистина лошо однесување. Само лошото однесување треба да се казни така што вашето дете ќе ја знае разликата.

Бабите и дедовците не се бејбиситерки

Француските деца комуницираат со своите баби и дедовци обично на семејни одмори или за време на викендите.

Ретко ќе сретнете постари луѓе кои се грижат за своите внуци. Поверојатно е тие да уживаат во чаша вино или кафе.

Нема храна за бебиња

Храната е една од најважните работи во животот на Французите, а паузата за ручек може да трае 2 часа.

Децата и возрасните ја јадат истата храна, бидејќи во Франција не постои такво нешто како храна за деца. Родителите не ги принудуваат своите деца да го јадат она што не им се допаѓа, но инсистираат барем да го пробаат.

Добрите манири зборуваат многу

Добрите манири зборуваат многу, а француските деца го знаат тоа. Тие ги поздравуваат своите гости и соседи, не се туркаат на јавни места и го отстапуваат своето место во автобусот на постарите лица.

Од многу рана возраст тие учат четири важни фрази и поздрави: БлагодарамДобар денДобредојдовте и Збогум.

За образованието има добро време

Многу често децата не можат да читаат на возраст од 5 години, а за родителите ова не е проблем. Детството е време кога треба да научат да сонуваат, да го истражуваат светот и да бидат љубезни и одговорни. И по 6 години тие ќе научат да читаат и бројат.

Неделата е семеен ден

Недела е најдобро време да оди на пикник во паркот, да организира скара или да се вози велосипед. Француските родители се многу свесни за активностите во недела и се подготвуваат однапред.

Децата добиваат џепарлак од рана возраст

Додека купуваат, децата обично се смируваат и не прават големи проблеми ако родителите одбијат да им купат бонбони во сјајна амбалажа.

Тие почнуваат да добиваат џепарлак на возраст од 7 години и им е дозволено да го трошат онака како што сакаат. Месечниот износ на џепарлак е обично еднаков на возраста на детето.