Кога слушнав како свекрвата го советува мојот сопруг, останав без зборови: Дали ваква жена навистина постои?

Никогаш немав лош однос со свекрвата, но тоа беше само нејзина заслуга - сигурна сум.

Во брак сум повеќе од 20 години и ова се фразите што често сум ги слушнала како свекрва ми му ги кажува на нејзиниот син, мојот сопруг:

„Сине, запомни, јас сум твоја мајка и те сакам! Целата моја опсесија со тебе произлегува од таа љубов".

„Нема да ви се јавувам, не сакам изенадно да доаѓам, но секогаш сум таму кога и да ти треба мојата помош.“

„Никогаш не ми се јавувај после 22:00 часот. Ако имаш проблем, зборувај со својата сопруга. Тоа е нејзино време, а не мое!"

„Никогаш не го повишувај својот глас, освен ако нечиј живот не зависи од тоа.“

„Не очекувај од твојата сопруга сда се однесува кон тебе како кон вашето дете. Тоа никогаш нема да се случи, таа не те родила."

„Секогаш пери си ги чорапите. Само машина за перење може да го направи тоа место тебе и точка."

„Никогаш не ѝ кажувај на сопругата:„Но, мама го правеше тоа подобро“ или „Мама секогаш ... “

„Засекогаш заборави ја реченицата: „Мама готви подобро.“

„Никогаш не ми се жали на својата сопруга. Ти си ја одбра за себе!"

„Никогаш не ѝ кажувај на сопругата за девојките од минатите врски. Ако те праша, кажи ѝ дека целосно си ги заборавил!"

 „Секогаш фали ја нејзината фризура, дури и ако не ти се допаѓа. Запомни дека е коса, расте брзо!"

„Никогаш не ѝ кажувај на сопругата за кавгите што се случиле во семејството кога си бил дете. Поминало тоа време."

„Ако се разболам и одам во болница - посети ме еднаш неделно. Но, ако твојата сопруга се разболи, оди во болница секој ден!"

„Сега главна жена во твојот живот е твојата сопруга.

„Ако жената те замоли да ѝ купиш нешто (на пример: велосипед за вежбање, крзнено палто, часовник, накит) секогаш остави ја да те праша уште двапати. Првиот пат кога ќе предложи, вториот пат кога ќе те праша ќе размисли за тоа и ако те праша по трет пат, тоа значи дека таа навистина ѝ треба предметот. Меѓутоа, ако те замолам да ми купиш нешто, купи го сега. Биди сигурен дека ќе размислам за тоа 333 пати пред да те прашам."

„Никогаш не кажувај ништо лошо за родителите на твојата сопруга. Тие ја родиле, а ти си ја избрал за себе!"


Фото: Shutterstock