,

Кога Софија се заљуби во муслиман, за нејзините родители беше страшно: Вака преживеа нивната љубов цели 60 години

На крајот, сè се сведува на љубов!

Софија, како девојка, во 1953 година, за првпат дојде во Тузла од Војводина за да ги посети своите пријатели. Тоа беше нејзино прво независно патување, без семејство. Во овој град остана случајно и се вработи, и таму го запозна својот иден сопруг, кој дошол од Бијелина во Тузла на работа.

Нивната љубов првично беше забранета, а родителите беа против нивниот брак. Во тоа време, мешаните бракови не беа чести и беа вистинска табу тема.

„Беше страшно за моите родители. Во средината каде што пораснав никој не беше муслиман. Кога им реков на родителите дека сакам да се омажам за него, татко ми ми бранеше".

Нашата љубов беше спонтана, од срце од моја страна, од срце од негова“. Овие зборови го натераа нејзиното семејство да се премисли и оттогаш ѝ забранија да доаѓа во својата татковина без сопругот Муја.

Љубовта беше доволно силна за да ги надмине сите пречки и да докаже дека на крајот тоа е единственото нешто што е важно, без оглед на националноста.

Тие се горди родители на Дамир и Дијана и бројат 60 години брак, и тврдат дека љубовта е она што ги обединува и денес.

"Отсекогаш сме биле заедно, тој никогаш не отишол на забава без мене, или на море. Го купивме првиот автомобил во 1964 година, ја обиколивме Југославија со нашите деца, нема место каде што не сме биле. Но, секогаш заедно", изјави Софија за Радио Слободна Европа.

Животот никогаш не бил лесен, но Мустафа и Софија се убедени дека порано бил многу поедноставен отколку што е денес.


извор:stil.kurir.rs