Кој е најдобриот ден за да започнете со диета?

Луѓето имаат ограничена количина волја, без разлика дали тоа се работи за диета или престанок на штетни навики како што се пушењето и злоупотребата на алкохол. Но, дали има соодветни денови за откажување од навика или отпочнување на диета? 

Во петок наутро, луѓето имаат најниска неделна тежина. Научниците од Consumer Research го определуваат овој ден од седмицата за идеален старт на диетата, бидејќи тогаш резултатите од зафатената и лишена од време за јадење работна недела се силно мотивирани. Важно е да се заштитите од заведувањето на мрзливиот викенд кога сте повеќе склони да претерате и да легнете пред телевизорот. 

Деновите за сонце се најдобриот пријател на исхраната. Ова го покажува студија спроведена од еден универзитет во Грузија. Научниците откриле дека луѓето трошат повеќе од 200 калории кога започнуваат диета во есен или зима. Причината е повеќе еволутивна - деновите со помалку сончеви часови можат да не поттикнат да се храниме пообилно, бидејќи потсвесно се плашиме од оскудните ресурси во текот на зимата. Или поинаку кажано, луѓето јадат повеќе во постудените месеци од годината, во споредба со топлите. Постои, исто така, чисто психолошка страна - во зима не е неопходно да изгледаме добро во костими за капење. 

На четвртиот ден од менструалниот циклус, телото е повеќе склоно кон ограничувања во јадењето. За време на овулацијата, кај жените се јавуваат промени во расположението и оток на абдоменот. Тогаш жените имаат тенденција да претеруваат со солта, мастите и јаглехидратите, тврди Габриел Лихтерман, автор на книгата "28 дена: Какви можности открива циклусот за вашиот љубовен живот, исхрана и работоспособност". Според неа, нивоата на прогестерон се зголемуваат по овулацијата. Ова води до зголемување на расположението и им помага на жените да се откажат од дополнителната закуска. 

Кога сте исцрпени, ќе донесувате подобри одлуки за вашето здравје од вашата способност за работа. Ова го покажува уште една студија објавена претходно оваа година во списанието Consumer Research. Од учесниците било потребно да ја завршат анкетата пред и по физичката активност. 

На денот кога одите во сала, исхраната е речиси задолжителна. Повеќето луѓе мислат дека ова е преголем напор, но исхраната ќе биде најефикасна ако се комбинира со посета на спортската сала. Така, практично лице "постигнува два гола со еден удар". Неподготвениот режим е 150 минути спорт неделно, во комбинација со потрошувачката на 5-9 порции овошје и зеленчук дневно. Меѓутоа, ако идејата за две големи промени одеднаш се чини нереална, започнете да вежбате, а подоцна и да ја ограничите храната.