Лебот ни први сериозни проблеми: Познат гастроентеролог објасни на кој начин глутенот му штети на нашето тело
Фото насловна:Youtube/screenshoot/PRVA
Житарките
содржат глутен, кој многумина не смеат да го консумираат поради целијачна
болест. Новак Ѓоковиќ е меѓу
нив, а гастроентерологот за ТВ Прва објасни
што точно значи диета без глутен.
Професорот д-р Воислав Перишиќ предупреди дека не секој што има проблем со глутен ќе ги има истите симптоми. Тие се движат од дигестивни, до ментални!
- Три проценти од популацијата имаат целијачна болест, тоа е стабилна врска, но мора да бидеме прецизни - само 30 проценти од нив имаат проблеми со варење, дијареја, повраќање ... Остеопорозата, заморот, малаксаноста и слабеењето сега се проблеми. Целијакијата ја изгуби својата класична форма на манифестација, нема повеќе нарушувања во концентрацијата и други проблеми - рече тој.
Лекарот, кој претходно зборуваше за фактот дека месото е потребно во исхраната, но дека не треба да се јаде кромид со него, сега рече дека симптомите и непријатноста ќе траат дури и кога нема официјална дијагноза на целијачна болест, а тоа е друга работа.
- Но, погледнете во што е проблемот, луѓето не толерираат житни култури, тие се на диета без житарки и се добро, нема надуеност и замор, а сите тестови за целијачна болест се негативни. Што е проблемот? Тоа се нарекува чувствителност на глутен, рече тој.
Колку луѓе всушност знаат што е глутен?
- Мислам дека многу луѓе во последно време знаат, имам теорија, многумина мислат дека сум луд, но тоа е влијанието на глутенот врз менталните функции. Некои нема да имаат стомачни симптоми, но сигурно ќе им биде лошо. Глутенот се врзува за рецепторите за опијати во мозокот, јас направив една студија за време на бомбардирањето, тестиравме дали глутенските фракции се наоѓаат во цереброспиналната течност кај деца кои имаат тешка целијачна болест. Така, од Англичаните добив одговор дека нашле пептиди - рече тој, пренесува Мондо.
Чувствителноста на глутен се јавува кај голем процент од луѓето, а потоа анализите ќе покажат дека нема целијачна болест, аважно е да се знае дека ова нарушување е минливо.
- Се појавува кај 12% од луѓето, сите тестови, дури и познатата биопсија на тенкото црево, сите се негативни. Антителата и генетиката се таму. Преосетливост на глутен, а не болест и е минлива. Најчесто се појавува на десетгодишна возраст, така што може да се манифестира нагоре, до старост - рече тој.
Кога да одите на лекар?
- Кога некое лице има симптоми кои одговараат на нервозно дебело црево, кога едноставно не сме добро, не се чувствуваме убаво. Тогаш лекарот е во голема дилема, па ќе му дадат пробиотици, ензими и тоа нема да помогне, лекарот ќе помисли дека нервозното црево е во прашање - рече проф. Д-р Перишиќ.
- Лекарот тогаш мора да види дали ќе се обиде да утврди дали станува збор за чувствителност или нервозно црево, како што би рекле Црногорците. Потоа шест месеци се обидува со терапевтска диета без глутен, тоа е скапа храна, но сигурно ќе знае во што е проблемот - рече тој.
Извор: republika.rs
Можеби ќе ве интересира:
Познат српски лекар предупреди на скриена опасност од корона: На ова досега никој не обрнал внимание