Љупка Митрова во друштво на најпознатиот месар од Турција: Нусрет Гокче не ѝ одолеа на Струмичанката

Стекот чини 20 евра, но ако Нусрет Гокче, најпознатиот угостител од Турција, го посоли и ви го сервира, тогаш цената е до 800 евра. Токму толку готвачот, кој сите го знаат како Salt Bea, наплатува за месо во својот најнов ресторан, токму поради специфичниот начин на кој го посолува месото пред подготовката. Тој отвори нов бар во Лондон и сега секој сака да го проба најскапиот стек на светот, исто како што сите ги интересира дали овој лик е навистина кулинарски гениј или само добар забавувач.

„Нусрет Гокче сега е големо лице, но колку долго ќе трае?“, напиша еден критичар пред неколку години и сега веројатно сфати колку грешеше кога пишуваше со незадоволство за момчето од Турција, кое стана познато по начинот на кој подготвува стекови. Сигурно го познавате и вие, од мемињата што покажуваат како го солува месото, од фотографиите со sвезди како Ријана, Дејвид Бекам, Марк Антонио, и сега како човек што прави стек опкружен со златен лист. 

А дека во друштво на Нусрет била и Љупка Митрова, сама се пофали Струмичанката на социјалните мрежи. 

Таа објави видео на кое е заедно со Нусрет во неговиот ресторан во Истабул, а видеото можете да го погледнете кај Љупка на инста профилот.


Нусрет бул дете без денар, денес е светска сензација

Нусрет е роден во 1983 година во Турција. Неговиот татко бил рудар, а седумчленото курдско семејство се борело напорно за да преживее поради финансиите. Така, го напушти училиштето во 6 -то одделение и започна да работи како чирак во месарница за да му помогне на своето семејство и да заштеди нешто. Тоа се случи кога наполни 26 години, па отиде во Буенос Аирес со се‘ што имал, каде што месото е речиси религија, а таму научи како да подготвува стекови од некои од најдобрите готвачи во светот. Се врати дома една година подоцна и го отвори својот прв ресторан „Нуср-Ет“ во истанбулската населба Етилер со само осум маси и 10 вработени.



Тој брзо се сретна со Ферит Сахенка, турски бизнисмен и наводно еден од најбогатите луѓе во Турција. Наводно тој влегол еден ден во Нуср-Ет и бил толку импресиониран што инвестираше во човек кој може „магично“ да попрска сол на храната. Неговата финансиска поддршка му овозможи на Нусрет да стане независен и да го прошири својот бизнис, така што денес има 13 ресторани низ целиот свет и повеќе од 600 вработени.

До 2017 година, Нусрет беше само уште еден турски месар кој се претвори во готвач, човек кој на Блискиот Исток беше познат по своите врвни ресторани со скара, но потоа интервенираше интернетот и ја направи неговата магија. Тогаш се создаде познатото меме кое покажува дека Нусрет го зачинува месото на „сензуален“ начин, држејќи ја за рака како вратот на лебед и сега има 38 милиони следбеници на Инстаграм и вреди милиони.т

Во снимките за мрежите, но и во неговите ресторани, Нусрет го милува и удира со шлаканици месото, го сече токму како хирург, а потоа го попрскува со сол на начин што стана вирален. Останатото е историја во која овој Турчин знае добро да наплатува за секое парче месо што ќе го продаде.


ФОТО: Инстаграм