,

Мајки, не пуштајте ги често децата со бабите, може да им наштети

Не е тајна дека возрасните ја покажуваат љубовта на своите внуци со големи порции на слатки искушенија. Ова води кон прекумерна тежина и кариес, како и болести кои започнуваат со овие прехранбени злоупотреби, пишува Дејли Мејл. 

Британски научници од Универзитетот во Глазгов анализирале податоци од 56 претходни студии за влијанието на бабите и дедовците врз здравјето на внуците. Анкетата опфатила 18 земји ширум светот. Таа избрала такви баби и дедовци кои живееле одделно од младото семејство со здрави деца кои често ги посетувале. Така научниците дошле до заклучок дека овие чести посети вршат негативен ефект на здравјето на децата, кој се пројавува релативно брзо, бидејќи децата добиваат премногу слатка храна и се движат помалку. Повеќе од 15.000 деца на возраст од 9 до 11 години учествувале во студијата. За оние кои често имаат баба мајка, ризикот од добивање на масти е 20% повисок од другите. Според истражувачите, тоа се должи на фактот дека постарата генерација ги потценува ризиците и изразува љубов кон децата давајќи им "вкусна" храна - премногу слатка и мрсна. 

 Самите тие не го негираат давањето на овој вид на храни за да ги наградат своите внуци за добро однесување или добар успех. И тие ја користат храната како оружје на емоционално влијание.