МОН УВЕРУВА: Се подготвуваме за секакво сценарио, но не значи дека од 1.септември ќе се започне со онлајн настава

По бурата реакции и од страна на родители, како и наставници на најавата на Министерството за образование дека се подготвува Концепт за развој на далечинско учење, и веќе шпекулациите дека и новата учебна година нема да започне со класична настава и физичко присуство на учениците во школските клупи, МОН на барање на Фактор одговoри дека се работи интензивно на барање решенија за непречено одвивање на наставата во евентуално секакви сценарија кои се можни на есен.

- Република Северна Македонија и институциите на системот во земјата мора да имаат изготвен Концепт за развој на систем за далечинско учење, кој би бил применлив не само во кризни ситуации како актуелната предизвикана од појавата и ширењето на вирусот Ковид 19, туку и во секоја друга прилика кога за еден, повеќе или за сите ученици ќе има потреба да се организира далечинско учење доколку не посетуваат настава во училиште, поради било каква причина. Така што, изработката на овој документ не значи дека новата учебна година ќе започне и ќе се реализира исклучиво преку далечинско учење. Но, ние уште сега, преку еден инклузивен пристап на креирање решенија се подготвуваме за постапување при секое евентуално сценарио, вклучително и за настава од далечина доколку ситуацијата го наложи тоа.

Целиот текст прочитајте го на Фактор.мк