Морбилите се најзаразниот вирус на планетата: Д-р Даниловски предупредува - за епидемија е потребен само еден единствен случај

Професорот Драган Даниловски повторно апелира на поголем опфат на вакцинација против морбили, бидејќи како што посочува во неговата последна објава на ФБ, станува збор за најзаразниот вирус на планетата и дека за избувнување епидемија е потребен само еден единствен случај. „Целиот систем на превентивна и примарна здравствена заштита мора итно да се мобилизира и ангажира, опфатот со вакцинација на децата што побрзо да го достигне заштитното ниво од преку 95 проценти“, нагласува епидемиологот.

-И покрај тоа што веќе неколку пати во медиумите имам укажувано на феноменот на „имунолошка амнезија“ кај морбилите, не е на одмет пак да го спомнам.

Зошто? Пред сѐ, заради многу нискиот опфат со вакцинација против морбилите. Тој се движи некаде околу 70 проценти за првата доза и околу 80 проценти за втората доза во 2021 година, според податоците на Институтот за јавно здравје. Во 2022 година, ситуацијата сигурно не е подобра.  За да не дојде до епидемија, потребен е опфат од преку 95 проценти, зашто вирусот на морбилите е најзаразниот вирус на планетата (репродукцискиот број, R0, е 12-18, што значи дека едно заразено дете може, во просек, да зарази нови 12-18). Во ваква ситуација, доволен е еден-единствен случај да навлезе однекаде, за да се соочиме со појава на епидемиско ширење!


Деталите читајте ги на Фактор тука.