МУ ГО ПРОДОЛЖИЈА ЖИВОТОТ НА МЛАДИОТ 40 ГОДИШЕН ЧОВЕК - на пациент на д-р Жан Митрев успешно му е вградено вештачко срце

На Дејан Христовски, млад пациент во 40тите години му е продолжен животот откако од д-р Жан Митрев заедно со тимот му беше вградено вештачко срце. Механичка циркулаторна потпора или т.н. механичко срце кое се вградува до срцето ја подобрува функцијата и ја надополнува во оној дел каде не е функционално.

Кај Христовски е дијагностицирана тешка дилатативна кардиомиопатија која во последните неколку години особено се влоши и срцевата функција континуирано опаѓаше. Вештачкото срце, покрај класична трансплантација, претставува една од двете можни опции за пациенти кај кои не помагаат лекови.

Повеќе на Фактор.мк