Најчести причини за развод

Во потрага по вистинска љубов, влегуваме во бројни врски и авантури

Раскинувањето е само стресна околност. Меѓутоа, кога станува збор за разводот, сè е покомплицирано и потешко. Постои долг список на работи што водат до развод. Од познатите причини што ги усвоивме според славни личности и односите - непомирливи разлики, сè до масовни афери или измами. За жал, постои и она што го нарекуваме губење на искрата што некогаш жареше меѓу сопружниците.

Исто така, честопати се случува да ја преминеме имагинарната линија што се дели со „среќни засекогаш заедно“ и „никогаш повеќе заедно“, поради навиките што ги стекнавме кога бевме млади и честопати со менување партнери. Честопати се случува луѓето да поднесат барање за развод поради сомневање за довербата на партнерот, што ескалира со текот на годините. Се разбира, не секое сомневање и секоја расправија доведува до развод. Но, во многу случаи, освен ако не станува збор за мал проблем, станува поголем и неподнослив.

Всушност, тешко е луѓето да се прилагодат на ситуацијата со текот на годините и заљубеноста да прерасне во љубов. Малкумина од нас се подготвени за големи промени и откритија. Особено е предизвик да се најде начин за компромис и соодветна доза на разбирање во бракот. На разводот веројатно му претходат години на обид да се спаси поранешната љубов.

Еве неколку вообичаени причини за развод, познати на психолозите денес:

Проблеми во комуникацијата

Основата на секој однос е отворена комуникација. Ако нема комуникација, двојката е осудена на пропаст од самиот почеток. Дури и ако тоа првично постоело ако било прекинато од која било причина, речиси и да нема основа за добар брак.

 Недостаток или целосно отсуство на љубов

Ова се случува во случаи кога се чини дека заљубеноста не прераснува во љубов. Кога исчезнува првичното заслепување, почнуваме јасно да ја гледаме сликата и сè повеќе сфаќаме дека не ни се допаѓа. Сеопфатното чувство за растојание и исклучување, кое е поинтензивно со текот на времето, укажува на недостаток на љубов.

 Нема интимност меѓу партнерите

Кога нема интимност во спалната соба, ова е јасен показател дека се работи за развод. Не може искрено да сакаш некого без да сакаш да бидеш во негови раце и да го бакнеш.

 Нема пријателски однос меѓу партнерите

Здравиот пријателски однос меѓу две лица во брак е суштината на истото. Ако се чувствувате осамено во вашиот брак и се чини дека сè зависи од вас, тоа е веројатно затоа што навистина е така. Бракот е заедница составена од двајца еднакви партнери.

Еден од партнерите не бил подготвен за брак

Многу честа причина за прекинување на бракот е бргу влегување во него. Често е случај луѓето да влегуваат во брак потполно неподготвени затоа што се на пат да станат родител. Исто така, дури и без тоа трето лице на патот, ако пред да започнете со самореализација и да сфатите што сакате нешто сосема различно од животот, започнете авантура наречена брак, шансите се дека ќе се каете.

Извор: zenskimagazin.rs

Рецепт за среќна врска: Најмалку три комплименти секоја недела