Најважните правила кои ја олеснуваат хроно исхраната
Хроно начинот на исхрана се покажа како ефикасен за многу жени и мажи кои постепено ги изгбија вишокот на килограми. Ова се дваесетте најважни правила кои ќе ви помогнат полесно да го примените хроно режимот.
1. Не го започнувајте денот со кафе, бидејќи никако не смее да се пие пред појадокот. Ако сте навикнати да го започнете денот со овој пијалок, изберете топла лимонада или чај. Кафе не се пие повеќе од 2 пати на ден, после појадокот и едно по ручекот (без млеко, шеќер, крем и сите додатоци.)
2. Појадок е најважниот оброк и мора да го јадете пред 9 часот.
3. Оброците се јадат на растојание од 5 часа. Ако појадок во 9, ручекот треба да биде во 14 и вечерата во 19 часот.
4. Помеѓу главните оброци нема грицки, не смее да се јаде баш ништо. Внесувањето храна кога не е нејзино време, го активира ослободувањето на одредени хормони кога не е време. Ова е причината за акумулација на масни наслаги и, пред се, нарушување на здравјето и нерамнотежа во телото.
5. Сите шеќери се исфрлаат од исхраната, бел шеќер, жолт шеќер, фруктоза, мед. Во рестриктивниот период се исфрлаат секакви шеќери во форма на храна или пијалаци.
6. Овошје не се јаде поради шеќерот што го содржи.
7. Не треба да пиете млеко затоа што има млечен квасец (лактоза), а тоа важи и за јогуртот.
8. Млечните производи се дозволени само за појадок 3 пати неделно. Можете да јадете кајмак, кисело млеко, младо сирење. Не треба да јадете старо сирење.
9. Алкохолот е исфрлен затоа што тој, исто така, добиен со преработка на овошје или житарици, често со додавање на шеќер, го спречува согорувањето на мастите. Понекогаш пиење чаша црвено вино е дозволено.
10. Бело брашно не се користи. Дозволени се други видови брашно, пченкарно, овесно, јачмено, `ржано брашно.
11. Леб и тестенини од дозволено брашно се јадат само за појадок. Ручекот и вечерата се полесни и немаат леб.
12. Пијте 2 литри вода дневно. Можете исто така да пиете лимонада без шеќер и билен чај. Кисела вода може, иако е газирана, но не повеќе од 2 чаши дневно. Течност не се внесува половина час пред и половина час по оброкот и тоа е многу е важно да се запамети.
13. Оброци може да се подготвуваат на свинска маст или путер. Сончогледот и другите рафинирани масла не се користат, како маргаринот. Ладино цедените масла не се термички обработени, па на нив не се кува и пржи, но можат да се користат во салати. Да речеме, маслиново масло.
14. Дозволено е да се јадат цели зрна житарици, но не е дозволено да се јадат разни житарици.
15. Месни преработки се дозволени за појадок, најдобро е да ги јадете оние за кои сте сигурни дека се направени од месо (гколбаси,пилешки гради, шунка, сланина). Не купувајте евтини производи од овој тип, бидејќи тие имаат повеќе желатин и додатоци од месо.
16. Јајцата се дозволени. За појадок цело, за други оброци само белки. Јајцата никогаш не се мешаат со млечни производи кога постои строга рестрикција.
17. Месото е дозволено и пожелно. Можете да го комбинирате со јајца и млечни производи, и најдобро е со некоја добра салата за зеленчук салата. Не треба да комбинирате два вида месо во еден оброк.
18. Забранет е скробен зеленчук. Треба да се избегнат компири, грашок, моркови, тиква, ориз. Остатокот од зеленчукот е дозволен, најдобро свежо, бидејќи со варењето ослободува повеќе шеќер.
19. Киселината не се користи како зачин. Наместо тоа, зачинете со сок од лимон. Суви, зеленчукови зачини и слични додатоци се забранети бидејќи често содржат шеќер. Користете морска сол и вистински зеленчук.
20. Количината на храна е неограничена. Јадете за да бидете сити до следниот оброк, но не претерувајте. Оброците под никакви околности не треба да се прескокнуваат, ниту треба да бидат драстично намалени.