Не сме свесни за последиците: Секоја жена седи на овој начин, а тоа може да биде фатално

Невидлива навика која е штетна за нашето здравје, а последиците можат да бидат сериозни


Сите ние имаме лоши навики, а за повеќето од нив не ни претпоставуваме дека ги правиме или не ги чувствуваме. Тоа се, на пример, стискање на мозолчиња, не обрнуваме внимание на држењето на телото или дека доцна во ноќта пиеме кафе.

Многу често дури и не се сомневаме и не чувствуваме дека нашите постапки можат да имаат фатални последици врз нашето здравје и тело.

Скоро секоја жена кога ќе седне ги прекрстува нозете. Но, дали знаевте дека прекрстувањето на нозете, освен што изгледа елегантно и секси, е многу штетно.

Повеќето од нас седат по тој начин во канцеларија пред компјутерот, пијат кафе со пријателите, па дури и во јавниот превоз. Сепак, последиците можат да бидат сериозни.

Дозволено е да ги прекрстувате нозете од време на време, но седење во оваа позиција неколку часа не се препорачува. Постојат 4 причини зошто треба да заборавите на оваа навика пред да биде предоцна. Еве ги фаталните последици по вашето здравје од наводно невино вкрстување на нозете.Крвниот притисок се крева
Така е, според студиите, врската помеѓу вашата омилена седечка положба и високиот крвен притисок е многу голема и силна. Научниците веруваат дека оваа навика навистина го зголемува крвниот притисок.
Според експертите, ваквиот начин на седење го зголемува систолниот крвниот притисок за 7% и дијастолниот крвен притисок за 2%. Таквиот скок не е опасен за младите луѓе, но за постарите лица и оние кои имаат проблем со висок крвен притисок, тоа може да биде штетно.Болки во грбот и вратот
Физиотерапевтите веруваат дека болката во грбот и вратот се должи на долго или често седење со вкрстени нозе.
„Постојаното седење во оваа позиција е една од главните причини за болки во грбот и вратот, како и хернијација на дисковите“, велат тие.
Лекарите тврдат дека прекрстените нозе создаваат непријатен притисок врз 'рбетот.Позицијата предизвикува проширени вени

Според Министерството за здравство на САД, скоро половина од популацијата на континентот страда од проширени вени (55% од жените и 45% од мажите). Дали постои врска помеѓу оваа болест и начинот на седење?

Некои експерти веруваат дека да и ова има огромно влијание врз проширените вени.
"Прекрстувањето на нозете го зголемува притисокот во вените, што е одговорно за враќање на крвта назад кон срцето. Притискањето на едната нога врз другата го спречува нормалниот проток на крв. Ако вените се оштетени или ослабени, крвта може да се собере таму и да предизвика проширени вени “, тврди кардиолог од САД.Може да го оштетите вашиот перонеален нерв
Ишијалниот нерв е еден од најголемите во човечкото тело. Се протега од 'рбетниот мозок до нозете. Перонеалниот нерв е дел од ишијалниот нерв.
Секој притисок, дури и од прекрстување на нозете, предизвикува пецкање. Со текот на времето, оваа навика да седите во таква позиција може да го оштети нервот. Ова доведува до губење на чувствителноста.


Извор: jenata.blitz.bg

Избегнувајте го овој зеленчук: Лекарите се сигурни дека предизвикува хипертензија и го нарушува здравјето