Немаат симптоми, а можат да ве убијат за неколку часа: Деветте најсмртоносни болести

Човекот никогаш нема да се навикне на болести и смрт, а особено на болести што буквално можат да го убијат за многу кратко време. Неодамнешен пример е појавата на ебола во Западна Африка, која е способна да убие некое лице за само неколку часа од почетокот на првите симптоми.

1. Некротизирачки фасцитис (канибални бактерии)

Станува збор за бактериска инфекција која се шири многу брзо и го уништува мекото ткиво, а често се поврзува со повреда (модринки, изгореници, каснувања од инсекти), но се јавува и по операцијата, некои хронични заболувања, труење со храна, породување... Оваа инфекција се нарекува и акутна кожна гангрена, а првите симптоми наликуваат на оние на грипот.

Како што се шири болеста, на телото се појавуваат плускавници полни со темна течност и на крајот месото станува црно и умира. Важно е брзо да се добие медицинска помош, што се состои од итно отстранување на заразеното ткиво и добивање антибиотици.

За сите девет најсмртоносни болести може да прочитате на МАШКИ МАГАЗИН