НЕОБИЧЕН СИМПТОМ КАКО АЛАРМ ЗА МОЗОЧЕН УДАР: На што предупредуваат лекарите

Мозочниот удар е итна медицинска состојба која бара итна медицинска интервенција. Според Хрватскиот институт за јавно здравје, мозочниот удар може да биде резултат на блокада на артерија која го снабдува мозокот со крв, што се нарекува исхемичен мозочен удар или мозочен инфаркт, кој е најчест. Но, може да се појави и поради пукање на крвен сад во мозокот, кога има излив на крв во мозокот, односно хеморагичен мозочен удар.

Многу луѓе се свесни за вообичаените знаци на мозочен удар, а тоа се асиметрија на лицето, слабост или целосно губење на едната рака и отежнато зборување. Сепак, лекарите предупредуваат дека постои еден неочекуван симптом кој во некои случаи укажува и на мозочен удар. Повеќе на Фактор.мк


Фото: Фактор