Пет предности кои ги има градинката за децата: Дали е корисна или штетна за децата

Дали детската градинка е корисна или штетна за децата? Вистината е дека колку луѓе, толку и мислења - секој гледа на детската градинка во поинакво светло и за некои родители таа е неопходност, за други - незамислива појава, а за трети - верен и корисен асистент во воспитувањето и одгледувањето на децата. Денес, сепак, ќе се фокусираме на петте главни придобивки на детската градинка за детето. 


  1.Децата се социјализираат 
Не постои подобар начин да се развијат социјалните вештини во раното детство отколку да има деца во група. Во практиката е докажано дека децата кои никогаш не биле во тим тешко може да стапат во контакт со другите и да се прилагодат на одредена околина. Примателот елемент е особено силен во раното детство и децата брзо почнуваат да го прават она што другите го прават - јадење прибор, соблекување и облекување сам, спиење попладне , и така натаму. 


  2. Тие учат да ги споделат своите лични предмети и играчки 
Споделување играчки и општи игри во средина каде што нема "твое" и "мое", туку "нашето" и "општо" е од особена важност. За дете кое нема брат или сестра, корисно е да научи да ги споделува и со тоа да ги гради своите социјални вештини. Ова оди рака под рака со вештините за создавање пријателства, емпатија и грижа за другите. 


  3.Тие учат да бидат надвор од дофат на Мама 
Секако, децата треба да имаат блискост со родителот, да бидат прегрнати, згрижени и да им посвети посебно внимание. Сепак, ова не смее да биде константно и не мора да имате мајка и дете како спојки. Корисно е детето да го запознае светот надвор од домот, за да разбере дека не секогаш мајката ќе биде таму за да ги задоволи сите потреби и да развие автономија. 


  4.Градат имунитет 
Честото боледување е еден од најголемите недостатоци кога зборуваме за посета на градинка. Со текот на времето, сепак, имунолошкиот систем на детето се развива и го олеснува справувањето со вирусни и бактериски инфекции.


  5. Учат како да се придржуваат кон правилата 
Кога детето започнува да посетува градинка, тоа е голема промена за него. Не само што е одвоено од родителот (што е огромна промена), туку, исто така, се чини дека мора да ги почитуваат правилата кои сеуште не се усогласени. Сепак, ова има свои предности. Ако дома вашето дете може да се напие и да каже дека нема да вечера или нема да легне, тоа е многу поретко во градинката. 


За многу родители е зачудувачки што нивните деца, кои одбиваат да се придржуваат кон домашните правила, строго го следат она што наставниците го велат во градинката. Се разбира - дали да се запише дете во градинка е прашање на личен избор (и можност да се стори тоа поради сè уште нерешени проблеми со недостиг на места). Но, сигурно е погрешно да се погледне во градинката еднострано и да се доживее како нешто вредно и штетно за детето. Напротив, има многу бенефиции, а родителот има можност да работи и да ги исполни своите обврски.