Пет причини зошто бабите и дедовците не треба да ги чуваат внуците: Грешки кои не се поправаат

Без оглед на тоа колку сме среќни што покрај нас имаме родители кои честопати ни помагаат во грижата за децата, има и негативни ефекти од овој „ангажман“.

 Еве 5 причини зошто бабите и дедовците не треба постојано да ги чуваат вашите деца:

1. Детето ќе стане непослушно

Бабите и дедовците обично се благи со своите внуци. Тие обично им дозволуваат повеќе од нивните мајки и татковци и тие често го прават токму спротивното од она што им го кажуваат родителите. Ако вашите родители често се грижат за вашето дете, тоа може да стане крајно непослушно, бидејќи тие ќе им ја расипат дисциплината.

2. Детето ќе ги перцепира родителите како некој „кој постојано употребува сила“

Ако бабите и дедовците дозволуваат сè, родителите можат да изгледаат како „лоши момци“. Од друга страна, родителите можат да станат љубоморни затоа што повеќе не се „на милост и немилост“ на своите деца. Ова може да биде стресно за децата чувствуваат анкциозност за своите родители.

3. Децата можеби немаат доволно физичка активност

Децата се полни со енергија и треба да трчаат, да скокаат, да играат со цел правилно да го развиваат своето тело и да бидат здрави. Бабите и дедовците често не се во најдобра физичка состојба, па затоа можат да го ограничат престојот на децата надвор, бидејќи така им е полесно. Ова може да биде фрустрирачко бидејќи кога ќе дојдат дома кај уморни родители, тие ќе бидат полни со негативна енергија што не успеале да ја потрошат.

4. Децата ќе се здебелат

Не е реткост бабите и дедовците да ги прејадуваат внуците. Најновите истражувања покажуваат дека децата можат да завршат со дебелина, лоша хигиена на забите или дури и дијабетес затоа што нивните баби и дедовци ги расипуваат со слатки, бонбони и масна храна.

5. Децата не се социјализирани

Кога децата поминуваат време со своите баби и дедовци, тие имаат помалку можности за дружење со своите врсници. Тие имаат тенденција да се враќаат во удобноста на славните, а не да се дружат. Наместо тоа, децата кои одат во предучилишна установа имаат поголема предиспозиција за подобро развивање на социјалните вештини.

Дали сте имале слично искуство? Кој се грижи за вашите деца? Дали сте забележале дека децата се различни по престојот кај баба и дедо?

Кажете ни во коментар.