,

Покажете со пример, а помалку говорете: Децата нека учат од вас

Во ситуации во кои забележуваме дека нашето дете се однесува на начин кој не ни одговара, најдобро е со сопствен пример да му покажеме што мислиме за тоа. Тоа е посилно од зборовите. За да ви илустрираме полесно што значи да покажете со пример, еве една добра приказна. 

Кај Ивица на играње дошле двајца негови мали пријатели. Таткото забележува дека едниот од нив го оддалечиле и грубо исфрлиле од игра. Наместо да интервенира, говорејќи им на децата како тоа не е убаво и дека би требало да го вратат момчето во играта, многу поефикасно е таткото да му пријде на „исфрленото“ момче и да му понуди да си игра со него. „ Не сакаат да си играат со тебе? Јас сакам. Дали си можеби за една партија „ Човече, не лути се “? На овој начин, присутните деца се учат на многу подлабоко ниво од она вербалното, каде постои простор, дека на едно уво ќе влезе, на друго ќе излезе. 

  Отфрленото момче добива:
-порака дека не е крај на светот ако некој не сака да си игра со него
-учење дека во незадоволителни ситуации постојат алтернативни решенија
-потврда дека е важно (дури и ако нечиј татко сака да си игра со него)


Момчињата кој го исклучија (а посебно синот на овој татко) добиваат:
-порака дека играта можеби не доведува секогаш до посакуван резултат
-порака дека нивното „лошо“ однесување не е важно и дека другата личност има можности на избор

-игнорирање на нивното „лошо“ однесување (не добиваат внимание за несаканото однесување)Затоа, ако детето сакаме да го научиме на „вистински“ вредности, првиот чекор е да го преиспитаме својот вредносен состав. Да размислиме за тоа како тој влијае на нашето однесување и потоа, ако е потребно, да се менуваме себе, што на крај ќе влијае и на однесувањето на нашето дете. И иако тоа изгледа комплицирано, всушност е многу едноставно. За да му ги пренесеме на детето „вистинските“ вредности, доволно е да ги живееме.