ПОЗНАТ ЗАСЛАДУВАЧ МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА МОЗОЧЕН И СРЦЕВ УДАР: Како открија научниците ваква опасност?

Замена за шеќер наречен еритритол е поврзана со згрутчување на крвта, мозочен удар, срцев удар и смрт, покажува новото истражување, пренесува CNN.

„Степенот на ризик не е скромен“, вели водечкиот автор на студијата, д-р Стенли Хејзен, директор на Центарот за кардиоваскуларна дијагноза и превенција на Институтот за истражување Лернер на Клиниката во Кливленд.

Луѓето со постоечки фактори на ризик за срцеви заболувања, како што е дијабетесот, имале двојно поголема веројатност да доживеат срцев удар или мозочен удар доколку имаат највисоки нивоа на еритритол во крвта, повеќе на Фактор.мк


Фото: unsplash