Познатиот британски кардиолог ги отфрла заблудите: Мастите го штитат здравјето, а еве што нѐ уништува и дебелее

Добивај вести на Viber


Не се здебелувате од маснотии, исто како што не добивате зелена боја од зеленчукот што го јадете

Веќе безброј пати сме слушнале дека мастите се штетни за здравјето – ги затнуваат артериите, го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања, предизвикуваат дебелеење … Меѓутоа, британскиот кардиолог д-р Асим Малхотра го тврди сосема спротивното. И тој не е сам во тоа!

Според новото истражување, вистинскиот непријател на вашето тело е шеќерот. Д-р Малхотра истакнува дека полномасните производи се всушност корисни за здравјето, а многу докази покажуваат дека не само што мастите не предизвикуваат проблеми со срцето, туку исхраната богата со полномасни млечни производи може да заштити од срцеви заболувања и тип 2. дијабетес.

„Им препорачувам на моите пациенти да консумираат производи со цели масти и храна богата со заситени масти“, вели д-р Малхотра.

„Секогаш избегнував производи со полни масти и редовно вежбав, но сепак имав вишок сало на стомакот. Тогаш почнав да го истражувам влијанието на мастите врз здравјето“, објаснува д-р Малхотра.

Тој истакнува дека шеќерот е најголемата опасност за здравјето, а со него се согласува и професорот по педијатрија д-р Роберт Лустиг, кој го проучувал влијанието на мастите и шеќерот врз дебелината кај децата. Тој заклучил дека производите што содржат шеќер треба да имаат истакнати предупредувања, слични на цигарите или алкохолните пијалаци.

„Се повеќе експерти веруваат дека главниот виновник за прекумерната тежина и голем број на болести поврзани не се мастите, туку шеќерот. Од маснотиите не се здебелувате, како што не станувате зелени од зеленчукот што го јадете“, нагласува. Д-р Малхотра и д-р Гери Тобс додава дека дебелината не е поврзана со бројот на калории, туку со видот на храната што ја јадеме.

Околу 23% од шведската популација практикува диета која вклучува полномасни производи и минимален внес на јаглехидрати. Шведскиот експерт д-р Андреас Енфелд, креаторот на програмата за исхрана со малку јаглехидрати и маснотии, вели дека многумина ја сметаат неговата диета за „темпирана бомба“, но додека бројот на дебели луѓе расте низ целиот свет, во Шведска бројот на луѓето со прекумерна тежина постепено се намалува.

Истражувањето на Шведскиот здравствен совет покажа дека овој тип на исхрана е најдобар не само за слабеење, туку и за намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести кај дебелите луѓе.

Две студии спроведени во 2014 година од страна на Алијансата за медицински истражувања на Универзитетот во Кембриџ покажаа дека заситените масти од млечните производи, кога се консумираат во умерени количини, го намалуваат ризикот од дијабетес тип 2 и срцеви заболувања.