Правите грешка ако секоја секунда од животот ја посветувате на своите деца, еве зошто

Да се  ​​дозволи секоја секунда од вашиот живот да се врти околу децата е најголемата грешка

Дали ги поминувате сите викенди забавувајќи ги децата? Дали одите на одмор само на места кои имаат аква парк или игралишта? Не можете да се сетите кога последен пат одевте во кино или пиевте со пријателите?

Можеби сте развиле детоцентризам!

Детоцентризмот се смета кога животот на целото семејство е насочен само на детето. Обично влијае на хипер-одговорни родители кои се фокусираат само на детето и во исто време целосно забораваат на себе и за нивните потреби и желби.


Како да се избегне детоцентризмот
Ако сметате дека вашето дете буквално го окупира целиот ваш живот, дека целото внимание е насочено само кон него, размислете дали е време да се изрази барем малку себичност.

Ако сакате да одгледате среќно и добро дете, пред сè грижете се за себе. Немој да мислиш дека погрешното размислување е родителски грев. Напротив, овој пристап ќе го направи среќно целото семејство и ќе му даде на вашето дете пример да се грижи за себе во иднина. Патем, ќе спречите детето да се развие во егоист, затоа што нема да го научите дека само неговите потреби се важни.

Родителите кои не се грижат за себе, не се добар пример за дете а за промена на ситуацијата, започнете со следново:


1. Закажавте редовен преглед за вашето дете. Закажете го и за себе, особено ако чувствувате непријатност!

2. Купете си нова облека. Нема причина да одите во само износени алишта, а детето да има безброј панталони и маици кои тој дури и нема да може да ги носи (родителите честопати се склони кон тоа).

3. Секој родител се грижи детето да оди на спиење на време, за да има добар и квалитетен сон. Не заборавајте дека исто така и вам ви е потребен квалитетен сон!

4. Дали го запишавте вашето дете да спортува затоа што е добро за здравјето? Потребен ви е и вам спорт од истата причина!

 5. Дали сакате вашите деца да имаат пријатели? Негувајте ги и вашите пријателства! Научете ги преку личен пример зошто пријателите се важни и дека не треба да се запоставуваат!


Ваша обврска, покрај тоа што сте добар родител, е да го научите вашето дете што значи да се биде среќен човек. Не ги поучувајте децата да бидат робови со тоа што вие ќе бидете роб.

Бидете среќен и малку себичен родител - на тој начин ќе бидете подобри за вашите деца!

Мајки не претерувајте со дезинфекција: Може да им наштети на децата