Мајки не претерувајте со дезинфекција: Може да им наштети на децата

Секој што не успеал да ја гледа театарската претстава „Чиста куќа“ не треба да жали. Акцијата сега се одвива во живо во секој дом. Само прекрасните уметници недостасуваат, се надевам дека не се задушиле од хлор, алкохол и други препарати. Паметните луѓе ја одржуваат потребната хигиена, а хипохондриците ги преплавија своите домови со тони средства за дезинфекција. Нивните деца веројатно ќе се ослободат од коронавирусот, но неволјите на хемикалиите се врзани во крпа.

Хлорот е еден од првите воени отрови. Ги убива бактериите, но и му штети на човековото здравје. Го има во скоро сите детергенти и средства за дезинфекција. Лесно испарува и кога се вдишува предизвикува вртоглавица, затегнатост во градите, гадење, главоболка. Затоа, никогаш не чистете со белило и други детергенти што содржат хлор кога вратата е затворена.

Децата се уште почувствителни, чувајте ги подалеку од овие продукти и кога чистите со нив! Кога се користат прекумерно, тие предизвикуваат кашлање, кивање, солзење на очите, течење на носот, останување без здив. Користете ги кога децата не се дома, а потоа проветрувајте долго време. Дезинфициентите ги убиваат „лошите“ микроби кои предизвикуваат болести, но исто така ги убиваат и „добрите“ што не штитат. Кожата е покриена со биофилм на микроорганизми кои го штитат организмот од навлегување на штетни материи и патогени микроби (како цревна флора, пробиотици). Со уништување на оваа заштита, ние ги правиме децата ранливи. Затоа, дерматолозите не препорачуваат употреба на антибактериски сапуни.

Со широката употреба на толку многу средства за дезинфекција, почести се случаи на осип, воспаление, чешање и егзема. Редовно мијте ги рацете на децата со многу сапун, ништо друго не е потребно. Претерувањето може да доведе до проблеми. Стерилното опкружување може да има спротивен ефект: Го „зашеметува“ имунолошкиот систем со тоа што не наидува на микроби и други „надразнувачи“, не работи ефикасно кога ќе се одржи оваа средба. А ова ќе се случи, кога децата ќе одат во парк или на ливада и тогаш ќе биде страшно…

Станува уште поопасно ако детето проголта средство за дезинфекција. Постои болно горење на устата, хранопроводот, желудникот. Чувајте ги детергентите заклучени, дури и средството за миење на устата! Не го истурајте остатокот од производот во друго шише. Таблетите за миење садови се исто така многу опасни ако се проголтаат. Осигурете се дека тие се на безбедно место и далеку од дофат на деца.

Во 70% од случаите на труење кај деца, причина се лекарства. А во овие денови домовите станаа аптеки, сите си набавија најразлични лекови. Чувајте ги на високи места и заклучени! Децата ги имитираат возрасните, гледајќи дека земате лекови, исто така, поседуваат кон апчиња. Последиците можат да бидат фатални.


Извор: edna.bg

Новата студија тврди: Досега ниту едно дете не го пренело коронавирусот на возрасен