Проф. д-р. Сидовкса: По прележан Ковид-19 страда срцето кај пациенти без претходни кардио заболувања

И обичниот сезонски грип во некои случаи кај пациентите знае да остави последици на срцето во форма на воспаление. Истото тоа се случува и при корона вирусот, односно поради вирусната инфекција страда срцето кај млади пациенти кои претходно немале срцеви заболувања, но настануваат доколку се заразат со ковит и прележат тешка ворма на болеста, вели утринава за Фактор, професор д-р. Билјана Сидовска, една од најеминентните кадиолози во Македонија.

Професор Сидовска појаснува дека состојбата на белите дробови кои се најпогодени од корона вирусот, не може а да не остават и последици на срцето, но и на другите органи. Повеќе на Фактор.мк