РАЗОРЕН ЕФЕКТ НА ДОЛГИОТ КОВИД - еве кои пациенти се најмногу погодени и кои се нивните симптоми

ФОТО: Фрипик

Долгорочниот ковид може да влијае на квалитетот на животот на пациентите повеќе од некои видови рак и во иста мера како и Паркинсоновата болест, сугерира новото истражување.

Истражувањето спроведено од Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL) и Универзитетот во Ексетер го испитуваше влијанието на долгорочниот ковид-19 врз животите на 3.754 лица хоспитализирани поради оваа болест.

Како дел од студијата, пациентите мораа да одговорат на прашања во апликацијата за тоа колку долго Ковид-19 влијае на нивниот секојдневен живот и да дадат оценка од 0 до 40 за да ја покажат сериозноста на состојбата.

Утврдено е дека просечните резултати за замор се слични или полоши отколку кај пациентите со анемија поврзана со рак или тешка бубрежна болест, а резултатите за квалитетот на животот исто така биле пониски од оние со напреднат карцином.

Детали читајте на Фактор тука.