Се борела со „грип“ неколку месеци, на крај ѝ откриле рак во доцна фаза: Ќе завршела кобно поради лекарски претпоставки

ФОТО: Инстаграм принтскрин

Било 25 јануари, кога официјално ѝ бил дијагностициран рак на крвта - стадиум 3 Б Хочкинов лимфом

Оливија Џенингс се борела со „грипот“ неколку месеци пред да оди на лекар и да ѝ биде дијагностициран рак на крвта во доцна фаза.

Инаку, совршено здравата млада жена се борела со симптоми во месеците пред нејзината катастрофална дијагноза на Хочкинов лимфом.

Зборувајќи за Дејли Мејл, Оливија објасни дека нејзините симптоми започнале во октомври 2022 година, кога почнала да се чувствува уморна и исцрпена. Имала болки во долниот дел на грбот и долготрајна кашлица за која мислела дека на крајот ќе исчезне. Имала и мала грутка над левата клучна коска која била болна на допир.

Конечно, кога не можела да се ослободи од непријатните симптоми, младата жена од Мелбурн отишла кај својот матичен лекар за одговори. Едноставните тестови на крвта покажале дека нејзините маркери за воспаление се високи, па затоа била тестирана за инфекции на уринарниот тракт.

- Една вечер, кога требаше да излезам, ми се јави докторот да ме извести дека примерокот се вратил, што покажало дека има уринарна инфекција, а тоа беше чудно бидејќи немав никакви симптоми. Со овие резултати, нормално е да испратат некого во итната медицинска помош, но јас не сакав да одам. Така почнав да земам антибиотици.

Следното утро се разбудила препотена и на крај отишла во приватна итна помош.

– Во итната медицинска помош докторот рече дека штотуку имал случај на камен во бубрег кој бил покажан само на КТ скен и дека пациентот имал слични болки како и јас – изјавила Оливија.

Иако на ултразвукот се изгледало добро, докторот сакал да направи КТ скен за да исклучи нешто злобно.

Докторот се врати и рекол дека не изгледа добро.

- Рече дека немам камен во бубрегот, но имам отечени лимфни јазли по целиот стомак и течност на срцето. Тоа беше целосен шок; кога ми го спомна срцето си помислив „тоа ми е, ќе умрам“. Во тој момент, лекарите биле прилично сигурни дека се работи за рак.

Оливија морала да чека 45 минути пред да биде префрлена во болница, каде што чекала 24 часа во одделението за бесплатен кревет. Поминала една недела во болница каде лекарите направиле дополнителни тестови, вклучително и биопсија која открила дека има рак на вратот, градите, стомакот и карлицата.

На 25 јануари официјално ѝ бил дијагностициран рак на крвта - Хочкинов лимфом стадиум 3Б.

- Секогаш им кажувам на луѓето дека мојот живот личи на филм бидејќи се беше совршено и сега ми изгледа како ноќна мора.

Оливија ја примила поразителната вест во болница, покрај неа била нејзината мајка. Таа не знаела како да реагира.

– Беше чудно чувство и поради некоја причина првото нешто што ми падна на ум беше „Никогаш не сум била мажена“, што е нешто за кое не знаев дека толку многу се грижам – рече таа.

Оливија го одржувала расположението во болница со шеги.

– На почетокот лекарите мислеа дека е четврта фаза, но на денот кога почнав со хемотерапија, потврдија дека е стадиум 3 Б – рече таа.

- Лекарите не сакаа да чекаат да ги соберам јајце клетките, па ме ставија во привремена менопауза за да не ми се оштетат јајце клетките во текот на лекувањето. Немав време да размислувам или да обработам се што се случуваше.

Оливија се лекува веќе пет месеци и има само три сеанси.

Таа рекла дека по првите два месеци ракот „речиси исчезнал“ и дека нема да и требалс операција за целосно закрепнување. Пред да ѝ биде поставена дијагнозата, Оливија рекла дека вежбала четири пати неделно, никогаш не пушела цигари, едвај пиела алкохол и најчесто се хранела здраво.

Таа, исто така, нема историја на рак во нејзиното потесно семејство.

- Лекарите најмногу велеа дека не е важно што правам во однос на начинот на живот, тоа е само една од оние работи каде што не можев да го спречам тоа да се случи. Тоа е само еден од оние видови на рак каде што вашето тело само „се распаѓа“, што е прилично фрустрирачко, но за среќа бев во добра позиција да поминам низ хемотерапијата бидејќи толку добро се грижев за моето тело.

Што се однесува до несаканите ефекти од третманот, Оливија доживеала болки низ целото тело, замор, гадење, болки и опаѓање на косата.

-Кога почна да ми опаѓа косата, навистина мислев дека ќе бидам вознемирена поради тоа, но не бев. Имав долга, руса коса и сето тоа исчезна - рекла таа.

Оливија не работи ниту студира откако и се слошило, но заработува со изнајмување фустани од нејзината гардероба.

На располагање има околу 20 парчиња облека, од кои неколку постојано се издаваат секоја недела, што на Оливија ѝ носи профит.

- Тоа ми дава нешто да правам и сакам сето тоа да го организирам, дури и да донирам дел од парите во добротворни цели - рече таа.

Оливија се надева дека нејзината приказна ќе ја подигне свеста за овој рак познат како „болест на младите“.