Секој родител ја прави оваа грешка: Еве како децата никогаш нема да ве слушаат ако постапувате вака

Децата се однесуваат лошо од многу причини, но најчесто затоа што едноставно им е досадно. Тие сфаќаат дека нивното однесување функционира, особено ако секојпат го добиваат она што го сакаат. Понекогаш желбата за моќ е исто така причина за нивната злоба, бидејќи ова е начинот на кој детето се обидува да воспостави контрола. Значи, важно е да знаете како да се борите против овие ситуации и како да работите со деца на добар начин

Совети за тоа како да го спречите овој досаден гнев:


1. Покажете им помирен пристап кон ситуациите  

Децата често сакаат да ги копираат своите родители, па затоа треба да ги моделираме нивното однесување и постапки учејќи ги да бидат смирени. Ако им се развикате, ќе им стане навика.


2. Понудете им избор за да можат да одлучат што сакаат да прават 

Според доцент Енџи Т.Кранор, давање избори на дете ќе помогне да се исполни неговата потреба да се чувствува под контрола. Значи, ако децата треба да земат играчки, а потоа да ги мијат забите, прашајте ги што сакаат прво да направат.


3. Носете грицки со вас 

Лошото однесување или лошите ставови често се резултат на глад, па доколку вие и вашето дете сте надвор, носењето грицки (подобро тие да бидат здрави) со вас може да ви заштеди потенцијален гнев и да го задржи вашето дете во добро расположение.


4. Направете ги свесни за потенцијално лошите резултати 

„Бидејќи реков така“ не е добра причина да му дадете на детето кога ќе ве праша зошто нешто не треба да се прави. Секогаш обидувајте се да комуницирате со нив и да им објаснувате што може да се случи ако се однесуваат лошо и зошто не треба да прават одредени работи. Направете ги свесни за природните последици што може да ги имаат, за да можат подоцна да научат и да донесат подобри одлуки за себе.


5. Создадете домашна рутина што тие мораат да ја следат и наградете ги за тоа 

Помогнете им да развијат добра рутина за да ви помогнат, да ги миете забите и да одат во кревет на време. А, ако сакате да бидете креативни, можете да направите план за месецот. Кажете им дека ако ја следат својата рутина во текот на целиот месец (или 1 или 2 недели) ќе добијат награда по избор.


Фото: novi.ba

Можеби ќе ве интересира:

20 часа се обидував да ѝ ја отплеткам косата на ќерка ми: Луѓе мои, ми се плачеше