Штити од болести: Монасите од Света Гора секојдневно ја јадат оваа намирница

Добивај вести на Viber

Во процесот на готвење, готвачот користи маслиново масло само во вторник, четврток, сабота и недела

Постојат и правила и традиции поврзани со трпезата на монасите од Света Гора. Јадат вкусно, здраво и едноставно, а оброкот не трае повеќе од 15 минути.

Отец Епифаниј Милопотамис во интервју истакна дека нивната исхрана се состои од природни производи кои им ги дава државата Грција.

Тие веруваат дека овој избор е она што го штити секој монах од болест. Тие консумираат храна без конзерванси, зачини и масти, во мали порции и со можност за апстиненција.

Монахот објасни дека најважен во процесот на готвење е квалитетот на употребените производи. Исто така, треба да готвите со молитва на усните и љубов во срцето, тогаш садот ќе биде и вкусен и здрав. Светогорските монаси не јадат месо, туку јадат свежа риба. Во процесот на готвење, готвачот користи маслиново масло само во вторник, четврток, сабота и недела. Секоја друга маст во храната ја нема (масти, маргарин, путер, сос).

За зајакнување на организмот пијат многу млеко, јадат јајца и сирење, но секогаш се воздржуваат од таква храна за време на постот. Јастозите, октоподите и лигњите на нивните трпези се ретки, дозволено е само за време на постот да се диверзифицира рибното мени, бидејќи сите школки се без крв. Но, храната која речиси секогаш може да се најде на нивната трпеза се шумското овошје и печурките, како и зелените салати.

Животот на светогорските монаси е диета без слатки и алкохол. Само повремено си дозволуваат алва и локум, малку кафе и малку вино. Со сето тоа монасите уживаат во храната.

„Не одев во кулинарска школа и немам никаква диплома. Но, додека бев кај постарите, научив како да пржам кромид на тивок оган: колку подолго се пржи кромидот, толку ќе биде повкусен. Научив и дека готвењето на секое јадење бара трпение...“, објасни отец Епифаниј Милопотамис.

Еве неколку од неговите правила за готвење со многу љубов и успех:

Прочитајте ја молитвата пред да готвите.

Потоа обрнете посебно внимание на изборот на состојки: сите тие мора да бидат свежи, чисти и природни.

Почитувајте го огнот, научете да го користите правилно.

Обидете се почесто да користите едноставни состојки (кромид, лук, лимон, маслиново масло) во готвењето.

Водата е наједноставната состојка, но вашиот однос кон неа мора да биде најдобар. Ние сме ништо без неа.

Читајте книги за готвење, учете секој ден, користете ја вашата фантазија.

Негувајте го видот, мирисот, јазикот, за полесно да разликувате горчливо и слатко, солено и зачинето.

Запомнете дека добрата комбинација на вкусови и бои ја прави презентацијата попобедничка.

Чувајте ја кујната и сите прибори чисти за да можете да започнете со готвење во секое време без одлагање.

Не плашете се да направите кулинарски грешки. Оние кои ве сакаат секогаш ќе уживаат во храната што ја готвите.

Колку повеќе љубов вложувате во процесот на готвење, толку храната ќе биде повкусна.

Едно од најважните правила во исхраната што го почитуваат светогорските монасите е да не се јаде многу, дури и за време на постот. Јадат умерено, онолку колку што навистина му е потребно на телото.



ФОТО: Јутјуб принтскрин