Сопругот го сакам повеќе од децата: Признание кое ќе ве остави без зборови

Амбер Доти, блогерка на порталот YourTango, искрено зборува за своето искуство како сопруга и мајка, но нејзиниот начин на размислување е нешто поинакво од она на кое сме навикнале! Нејзиниот сопруг секогаш е на прво место, пред децата:

„Неполн месец откако се омаживме мојот сопруг и јас, дознав дека сум бремена. По осум и пол месеци од почетокот на бракот, додека сè уште се навикнувавме на улогите на маж и жена, одеднаш станавме мама и тато. Не сакам да кажам дека нашиот син е целосно непланирано дете (и мојот сопруг и јас сакавме семејство), но да се стане жена и мајка во иста година не е за слабо срце.

Првата година на мојот син беше исто така најтешка во нашиот брак досега. Тогаш научив многу важна лекција: сопругот секогаш мора да биде на прво место, пред децата! Не ме сфаќајте погрешно: ги сакам моите деца и би направила сè за нив. Но, јас сè уште го сакам сопругот повеќе.

Кога го споделив ова со моите пријатели кои веќе беа мајки, главно се соочував со шок и навреди. На крајот на краиштата, ова е во спротивност со златното правило за мајчинство, според кое ако сакате да бидете добар родител, треба да ја жртвувате целата своја среќа за доброто на децата. Откажувањето на моите потреби за доброто на децата е нешто што се подразбира, но жал ми е, не се согласувам со таа обврска.

За некои, концептот дека децата не се на прво место изгледа смешен. Според истражувањето спроведено од YourTango, половина од експертите изјавиле дека жените треба да го стават  сопругот на прво место, а потоа децата. Како што може да претпоставите, ова предизвика лавина коментари. Јас го разбирам тоа. Нема сомнение дека врската помеѓу мајката и детето е нераскинлива. Но, на односот што го имам со сопругата гледам како на инвестиција од која ќе има корист целото семејство.

Со тоа што потребите на мојот сопруг се приоритет, нашите шанси да се разведеме се намалуваат. Тоа исто така значи дека се зголемуваат шансите нашите деца да останат дома со двајцата родители. Цврсто верувам дека, обезбедувајќи им на децата модел на здрава врска, ги поставувам темелите за односите што ќе ги создаваат во иднина. Според мене, јас и сопругот сме пример за тоа како треба да изгледа среќен брак. Нашите деца учат како да се однесуваат кон своите партнери (и што да очекуваат за возврат) гледајќи нè нас двајца.

Мислам дека нивното воспитување во дом во кој родителите очигледно се сакаат и вреднуваат е клучот за правилен развој. За мене, тоа значи да го ставам сопругот на прво место. Многу ретко ќе ги најдете нашите деца во нашиот брачен кревет. Ако можеме да си дозволиме само еден годишен одмор годишно, ќе одиме само двајцата, а јас не чувствувам никаква вина што барам помош од семејството за да можеме јас и сопругот да излеземе на состанок и да разговараме за сè освен за нашите деца.

За неколку години, мојот син и ќерка ќе го напуштат нашиот дом, и кога тоа ќе се случи, сакам да прославам добро завршена работа со мојот љубовник - не со личност што стана странец за мене, како резултат на долгогодишна разделба“ (стил.курир.рс)