Сте слушнале за правилото 3-6-9-12? Исклучително важно за сите родители, но и за децата

Секој родител го сака најдоброто за своите деца!

Често за време на воспитувањето тие се наоѓаат во дилема дали некои работи работат правилно или не, дали се премногу строги или благи ... Едноставно, дали е правилен нивниот начин на воспитување.

Еден метод во оваа „тешка задача“ на сите родители се покажа како ефикасен.

Тој е создаден од експерти од колеџ во Австралија со желба да им помогнат на родителите да ги одведат своите деца на вистинскиот пат.

Зависноста од Интернет стана толку раширена што клиниките за третман се отвораат низ целиот свет. Експертите од целиот свет ги здружија силите во потрага по решение за овој проблем, но тие сè уште не излегоа со магична формула. Најдобриот предлог беше од Австралискиот педијатриски колеџ.

Експертите од оваа институција сметаат дека децата не треба да се запознаваат со Интернет уреди пред тригодишна возраст. Дури и по тој период, треба да има ограничување од максимум еден час на ден.

Тие всушност го сугерираат правилото 3-6-9-12, како модел на здрава употреба на современи форми на комуникација.

Еве што значи тоа:
- Нема употреба на компјутери и телефони до 3-годишна возраст.
- Нема интернет до 6-годишна возраст.
- Забрането е играње игри пред 9-годишна возраст.
- Не дозволувајте да бидат на социјалните мрежи пред да наполнат 12 години.


Фото: freepik

Можеби ќе ве интересира:

Мајката им ги забрани на децата сите типови на екрани: Фотографија која ги покажува позитивните ефекти од овој потег