Тигар во Бронкс ЗОО позитивен на коронавирус: Прв случај на заразен од овој вид

Надија, тигар во зоолошката градина Бронкс во Њујорк, е првиот тигар позитивен на коронавирусот.

4-годишната женка тигар била тестирана позитивна откако развила сува кашлица, се очекува да закрепне, се вели во соопштение во CNN.

Примероците од Надија биле земени и тестирани откако тигарот - и пет други тигри и лавови во зоолошката градина - почнале да покажуваат симптоми на респираторни заболувања, според Министерството за земјоделство на Соединетите држави (УСАА). Ниту едно друго животно во зоолошката градина не покажува симптоми.

„Иако доживеаја одредено намалување на апетитот, тигрите во зоолошката градина Бронкс, се добри и под ветеринарна нега, будни и интерактивни“, велат од зоолошката градина.

„Не е познато како ќе се развива оваа болест кај големите мачки бидејќи различни видови можат да реагираат различно на нови инфекции, но ние ќе продолжиме внимателно да ги следиме и да очекуваме целосни закрепнувања“.

Тестирањето „Ковид-19“ што беше извршено на Надија беше извршено во ветеринарна училишна лабораторија и не е истиот тест што се користи за луѓето, објави на Фејсбук д-р Пол Кале, главен ветеринар на зоолошката градина.

Животните биле заразени од вработен во зоолошка градина, кој бил „асимптоматски заразен со вирус“ додека се грижел за нив, според зоолошката градина. 

Зоолошката градина Бронкс е затворена за јавноста од 16 март.

Секој што е болен со коронавирус се советува да го минимизира контактот со животни, вклучително и миленичиња, сè додека не се знаат повеќе информации за вирусот, соопшти УСАА.

извор: СИ-ЕН-ЕН

Неодамна беше регистриран и првиот случај на заразено домашно маче.