Три работи кои децата во Југославија умееа да ги прават, а денешните не знаат

Вештините кои ги карактеризиравме како неважни, но можат да бидат од големо значење во развојот на децата.

Детството во Југославија беше многу поразлично од денешното детство. Денес, технологијата зеде замав, и затоа децата се воспитуваат на поинаков начин. Во минатото, децата се подготвувале за живот користејќи различни методи, додека некои вештини се чини дека биле многу корисни (а денешните деца ги немаат).

Во училиштата се изучуваа одредени вештини

Во Југославија децата учеа да работат многу подобро. И, што е најважно, тие беа корисни вештини, оние кои на луѓето им останаа до крајот на нивниот живот. И да, не беше сè ограничено на работното време. Сите имаа хоби, кои многу често се однесуваа на работа со раце. Девојките знаеја да шијат, плетат, везат, момчињата дури се разбираа во радио или електроника. Како резултат на тоа, децата можеа да си служат себе многу подобро до крајот на училиштето и исто така имаа нормален опсег на интереси. Сега, 10-годишник не се разликува многу од 18-годишник во овој поглед.

Децата повеќе комуницираа

Во минатото, децата учеа како да разговараат со постарите, и со помладите и со врсниците. Немаше избор, па дури и интровертите стапуваа во контакт и наоѓаа само малку потивки игри, на пример, избираа шах еден на еден наместо бучен фудбал во дворот. Како резултат на тоа, генерално, децата во Југославија имаа многу подобри комуникациски вештини. Тие израснаа во луѓе на кои не им беше проблем да разговараат со странец, а знаеја како подобро да одржуваат контакт со пријателите.

Тие знаеја како да го поправат скршеното

Современите деца некако се разгалени од потрошувачкото општество. И едноставно не чувствуваат потреба да го поправат тоа што е скршено. Зошто, ако можете да купите ново? Децата во Југославија можеа да поправаат пегла, фустан, чевли, играчки и многу други работи. Во скандинавските земји, со многу висок просперитет на населението, дојдоа до истото - зошто секогаш да купувате ново, ако можете да го поправите старото? Сепак, денешните деца тоа не го знаат.


Фото: Јутјуб принтскрин