Важно е да ги научите децата да готват: 4 причини за подобар развој

Дали знаевте дека кога учиме нов факт или вештина, ние задржуваме дури 75% од информациите што ги слушаме на практичен начин? Ова значи дека сите, почнувајќи од децата на училиште, па сè до возрасните, најлесно учат доколку некој им покажува директно и доколку во тоа се вклучуваат и тие.
Една од најосновните и корисни вештини во животот е готвењето, или подготовката на храна. Можеби не ви изгледа како паметна идеја да имате деца со вас во кујната, но напротив, тоа е одлична идеја. Не само што примаат сè што гледаат и пробуваат, туку ова е и одлична можност за дружење а, воедно и учат корисни вештини. Ова е причината зошто децата треба да бидат поканети во кујната.

Развој на фини моторни вештини
Треба да бидете многу внимателни со малите деца во кујната, но ако им објасните на убав начин што треба да прават а тие го гледаат резултатот од нивната работа, може да биде многу корисно. Имено, децата развиваат моторни вештини на различни начини, за да можат да научат да мешаат салата, да месат тесто, да исцедат лимон, да изматат јајце, па дури и да исецкаат и излупат нешто, со неопходна претпазливост.


Полесно ќе решат математички и други проблеми
Во согласност со возраста на детето, секој од нив може да научи нешто за решавање на математички проблеми од готвењето. Преземањето одредена количина на состојки според рецептот ќе бара употреба на фракции, мерење на точната количина и можеби промена на односот на состојките. Децата можат да ги запишат сите овие мерки и да ги споредат нивните односи, помладите можат да ги подредат храната по боја, форма и количина, додека најмладите можат да ги вратат капаците во соодветните контејнери и тегли.


Вежбаат читање
Поканете ги децата да го прочитаат рецептот за да вежбаат диктат и да го збогатат речникот. Прашајте ги кои зборови не им се јасни, а потоа разјаснете ги нивните сомнежи и кажете им да запишат што научиле доколку е потребно. Една интересна активност е децата да ги напишат имињата на зачините и другите состојки на теглите и да ги наредат според редоследот што ќе го одредите. Читањето на рецептот гласно ќе ви помогне да се навикнете да ги следите упатствата, а децата веднаш ќе ги видат практичните последици од нивната работа.


Да патуваат низ целиот свет
Не само што истражувањето на нови кујни носи интересни вкусови, туку е и можност децата да научат нешто ново за земјата од каде што потекнува јадењето или намирниците. Изберете земја и покажете им ја на глобус или на атлас, и додека јадењето се готви, најдете заедно интересни информации за луѓето, обичаите и културата. Можете исто така да побарате од децата да го нацртаат знамето на таа земја додека завршите со подготовка на оброкот. Сето ова ќе им го олесни интересот за нови култури и тие ќе сакаат да патуваат и да го истражуваат светот.

Извор: stil.kurir.rs


Како од сопственото дете се создава инвалид без инвалидитет?