Веќе 8 години луѓето на смртна постела ги прашувам за што најмногу се каат, а ова е најчестиот одговор: Јасно ми кажаа една работа!

Осум години, Брони Вер беше негувателка во установа каде што беа хоспитализирани луѓе кои умираат. Нејзините клиенти знаеа дека се сериозно болни, а повеќето беа во последните недели од животот. Постепено сфатила дека нејзината најважна улога не е физичка, туку емотивна, пишува психологот Мајкл Џервејс за „CNBC“.

Таа беше таму за да слуша и го искористи тоа за да ги собере оние интимни мисли на умирањето во нејзината книга „The Top Five Regrets of the Dying“.

Во последните денови, многу нејзини пациенти ѝ кажале за што најмногу се каат. Најчестиот одговор беше: „Посакувам да имав храброст да живеам живот верен на себе, а не живот каков што другите очекуваа од мене“.

„Многу е важно да се обидете да исполните барем некои од вашите соништа пред да биде предоцна. Здравјето носи слобода што малкумина ја сфаќаат, додека не дојде моментот кога ќе ја нема“, пишува Вер во својата книга.

Како психолог, ова е нешто што постојано го гледам со моите пациенти. Секогаш им велам дека треба да работиме на развивање почит кон сопственото време за да ја зголемиме нашата среќа и да го прекинеме тој час на каење.

Зошто времето е највредниот ресурс што го имаме?

Во секојдневниот живот, лесно е да се заборави напорот да бидеме усогласени со она што навистина го сакаме.

Но, живеењето со свесност за нашата сопствена смртност фундаментално го менува она што го цениме и како избираме да го користиме нашето време. Ги разоткрива несериозните, празни активности кои нашата култура често ги „бара“ од нас.

Дали одговорот на вашата објава на социјалните мрежи е навистина важен? Дали е важно каков автомобил возите? Дали е важно што група пријатели ве исклучи од нивниот социјален круг? Ако ве „пуштат“ внатре, дали навистина сакате да го поминете вашето драгоцено време со нив?

Целосното прифаќање на фактот дека нема да живееме вечно ги става нашите вредности во фокусот. Кога вашиот дерматолог ќе ви каже да направите биопсија на бенка затоа што изгледа сомнително, веројатно не размислувате за сликата што внимателно сте ја изградиле за да биде презентибилна за вашите колеги.

Штом ќе сфатите дека времето е нашата најскапоцен ресурс, веќе нема да има раскол помеѓу изборите што сакате да ги направите и изборите што всушност ги правите.

За што ќе жалиш на крајот од животот?

Не треба да чекате, а потоа да погледнете наназад и да посакувате да сте ги направиле работите поинаку. Можете да ја започнете вашата листа уште денес. Едноставно запрашајте се за што се каете во моментов?

Ако сакате да поминувате повеќе време со вашата двегодишна ќерка, веројатно ќе зажалите за тоа четири децении од сега. Ако сега жалите што се одлучивте за удобноста и сигурноста на вашата моментална работа наместо да ги бркате ѕвездите, веројатно ќе го почувствувате истото жалење подоцна во животот.

Големата разлика помеѓу сега и тогаш е тоа што ја имате способноста да направите нешто за тоа денес!

Еве уште една едноставна вежба што ја сакам: Кога ќе се збогувате со некого, правете го тоа како никогаш повеќе да не го видите. Кажете си збогум на начин што ќе покаже благодарност за времето поминато заедно.

Започнете со една личност денес. Утре со две. Направете го тоа на свој начин додека не стане дел од вашата секојдневна рутина.

Извор: zena.blic.rs