За вас можеби е глупост, но децата ги обожуваат: Колку е корисна играчката попит ?

Сигурни сме дека и вашите деца посакале да им купите од моментално најактуелната играчка наречена попит. Погледнете зошто оваа играчка ги полуде сите малечки.

Сигурни сме дека сите родители слушнале за популарната играчка

Децата ја обожаваат а слушнете што вели воспитувачката и физиотерапевтката Билјана Ристиќ за тоа.

„Кога првпат ја видов таа играчка, мислев дека е тотална глупост и дека апсолутно не може да биде корисна за детето“, рече Билјана во емисијата „150 минути“.

„Кога истражував малку подлабоко и кога видов кои се сите можности и што може да се практикува со неа, сфатив дека е корисна“, додаде таа и објасни на кои начини оваа играчка може да биде многу креативна и корисна за децата.

„Децата можат да се натпреваруваат, на пример, кое дете прво ќе ги испука сите жолти бои, сите зелени бои“, предложи таа.

Таа, исто така, предлага опција да му се понудат на детето дрвени или пом-пом топчиња, што и да има родителот дома. Детето ги зема топчињата со пинцета и ја бојадисува бојата. Во исто време, тие учат бои, но и фини моторни вештини.

Можеме да му дадеме наредба на детето да користи само мал прст и палец и слично.

„Можеме исто така да истуриме вода во епрувети и да ги обоиме со различни бои. Тогаш можам да им дадам наредба да истурат боја врз бојата“, предлага Билјана.

„Можеме да го скриеме кликерот под поле и да му дозволиме на детето да кликне, додека не погоди каде е кликерот. Така децата ќе се натпреваруваат едни со други".

Таа предложи уште една интересна игра со деца. Можеме, на пример, да ги фрлиме коцките, па ако детето го добие бројот два и виолетова, треба да кликне на две виолетови полиња.

Идеи има многу и играчката всушност може да биде многу корисна за мали деца.

„Дури и логопедите и дефектолозите рекоа дека ја користат во својата работа“, додаде Билјана.


Извор: јумама.мондо.рс