Забораваме да ги фрлиме, а имаат рок на траење

Месо, млеко, јајца - навикнати сме да го проверуваме рокот на траење на овие намирници. Брзо станува очигледно кога се расипуваат, мирисаат и лесно е да се знае кога е време да ги фрлите.
Но, има и производи за домаќинства и работи за кои ретко размислуваме да ги фрлиме и  забораваме дека тие исто така имаат рок на траење, по што нивната употреба е опасна или неефикасна.

Кои се некои работи што често забораваме кои имаат рок на траење?
Седишта за бебиња
Чудно звучи, седиштето на секое дете има рок на траење и обично се поставува на долната страна на седиштето. Рок на траење зависи од производителот и материјалите што тој ги ставил во производот. Просечниот век на траење им е околу 10 години.

Креми за сончање
Како и сите видови козметика, УВ-кремите имаат свој рок на траење. Сепак, ние честопати забораваме на тоа и ги користиме и следната година ако остане.

Моторно масло
Моторно масло или масло од моторот е исто така производ со ограничен рок на траење. Не може да се користи на неодредено време, добра идеја да се придржувате кон рокот, затоа што ако не го сторите тоа, може да го ставите во опасност моторот што го користите.

Кеси чај
Кај многу луѓе, чајот останува со месеци, понекогаш и со години. Фактот дека на прв поглед не изгледа расипано или несоодветно не значи дека не е така. И покрај тоа што чајот изгледа свеж и миризлив, обично трае до 2 години.

Очила за сонце
Мислите ли дека можете да ги користите вашите очила за сонце додека не се скршат? Не сте во право. Веројатно сте потрошиле многу пари за убави UV-заштитни очила за сонце, и веројатно не ќе сакате да ги фрлите, но и тие имаат рок на траење. Облогата што ги штити очите не е засекогаш и дури и ако не е видливо оштетена, ја слабее вашата заштита и ги става во опасност очите.. Истражувањата покажуваат дека различни видови очила од различни марки на производители имаат различна издржливост. Начинот на работа исто така има влијание. Ако ги задржите очилата, шансите се да ги користите подолго.

Сув сапун
Сувиот сапун се чини дека не се распаѓа и веројатно претпоставувате дека можете да го користите долго откако ќе го купите. Како и секој производ, сапуните исто така имаат рок на траење. Во повеќето случаи, тоа е околу 3 години, а по истекот не е препорачливо да го користите на вашата кожа.