Заборавивме што навистина им треба на децата!

Не успеваме да ги разбереме децата, како да сме родени како стари луѓе

Потребни ни се мотивациони книги, едукации, предавања каде што некој со „повеќе нерви“ ќе ни каже (и наплати) да се спуштиме на нивото на погледот на детето и само тогаш да комуницираме.

Потребни ни се курсеви за самохрани родители кои заборавиле што им било важно кога биле деца.

За мене, мојата кукла Вида со седа коса донесена една мала зимска вечер во малиот стан,
и албумoт со сликички од панини,
и кога мама се смееше,
кога пиев млеко со парче леб со чоко-крем,
кога ќе ме испратеа во продавница со пари за да купам леб,
кога тато беше мирен,
кога куќата беше тивка,
кога се бањав во Дојран, додека мајка ми ми мачкаше паштета на леб на плажа,
кога ќе ме бакнеа двајцата,
кога татко ми ми пишуваше во споменарот,
кога не беше расипан бојлерот, или рерната,
кога мама ќе успеше да ги исплати чековите,
кога дедо ми зборуваше за неговата вмешаност во војната,
кога тато немаше чир,
кога мама не гледаше на часовникот,
кога не се чувствував виновна,
кога паѓаше силно снег,
кога ги миев садовите во тесната кујна,
кога се лулав и кога пеев на цел глас,
кога ја чекавме мама од работа, а потоа заедно се враќавме дома, застанувајќи покрај пекарницата за топли лепчиња.
кога бевме семејство.

...

Понекогаш забораваме што ни беше важно, затоа што сме уморни пред времето, нервозни, брзаме, затоа што мислиме дека децата не разбираат ништо и имаат „сè“.

Не го разбираме нивниот свет, како никогаш да не сме имале сличен.

Зошто ти се толку многу играчки? Што ти треба надвор?! Земи една, доволна е!

Тие им требаат. Ова се нивни пријатели. Можеби не зборуваат, но се разбираат. И ние ги имавме.

Каде одиш сега на таа лизгалка, ајде да одиме, гледаш дека е валкано?!

Тие мораат. Тоа е нивно парче, терен. И имаме едно кафуле во кое сакаме да одиме, толку многу што ги влечеме и таму.

Не мора се да слушнеш?! Оди во собата.

Тоа дури и не мора да слуша. Ќе види. Тоа ќе го почувствува тоа. Исто како ти или јас на лицата на нашите родители. Тагата не може да се сокрие, ниту може некој да се кара толку тивко зад затворени врати.

Да побрзаме повеќе, стоиме на истото место 15 минути веќе!!!

Ако е убаво, треба да остане засекогаш на истото место. Децата не мерат време по минути, туку според вниманието и чувството на удобност. Тие играат, убаво им е. Така порано и ние правевме.

Никогаш не ме слушаш! Со кого зборувам?! Не си добар, никогаш повеќе нема да добиеш ништо!

Тој е добар.

Нашите деца се добри.

Само ние, родителите, да се подсетиме што нè повредило кога бевме како нив,

Она што нè охрабрило, нè направило среќни,

Она што не сме можеле да го сториме,

Што сме гледале,

Од што се плашевме, од што плачевме,

Што криевме,

Што сонувавме,

Кога се смеевме,

Каде сакавме да бидеме,


Нашите деца се добри, но во меѓувреме заборавивме како е да се биде дете.


Фото: pixabay.com

Можеби ќе ве интересира:

Сијамски близначки имаа 30% шанса да преживеат: Денес, телата им се успешно раздвоени и одлично напредуваат 

Како да се усогласат училиштето и технологијата: Мора да има правила кај децата