Зошто жените сакаат бавен и нежен секс

Овој метод на интимност го сакаат сè повеќе дами

Брзиот секс честопати се поврзува со насилна страст, но всушност честопати излегува дека тој е само начин да се добие оргазам на најбрз начин. Бавниот сексуален однос, во кој уживаат сè повеќе двојки, има сосема различни цели.


Сексологот Барноби Барт истакнува три главни карактеристики на бавниот секс. На прво место, тој зборува за фокусот на процесот, т.е. фокусирајте се на секоја фаза од интимноста, а не на настојување да стигнеме до финишот што е можно побрзо.

Второ - ориентација кон задоволството, т.е. фокусирајќи се на сензорната перцепција на секој допир, а не на желбата да се ослободи тензија.

И разиграноста, т.е. бесплатно и бавно следење на секој повик на телото, не претворајќи го сексот во јасно структуриран процес што се одвива во текот на еден период на време.
Сличен концепт на интимност постои во тантрата, духовна практика која го користи телото како инструмент на знаење.

Тантричкиот секс вклучува бавен и постепен контакт со себе и со партнерот, самосвесност за време на тој контакт и ослободување на моќен проток на сексуална енергија што може да влијае на другите области на животот.

Во денешниот брз свет, мора да можеме да ја добиеме нашата доза на оргазам и немаме време за бавен секс. А, тоа е огромна грешка, затоа што бавниот секс има огромни предности.

Бавниот секс значително ја зголемува чувствителноста и ја зајакнува интимноста меѓу партнерите. Многу експерти се согласуваат со тоа.

Споделувајки ги емоциите за време на сексуалниот однос, партнерите забораваат на потребата да се „работи на резултати“ (ова е особено важно за мажите). На овој начин, сексот престанува да биде стресен фактор и станува начин на релаксација и креативно дејствување.
Францускиот психоаналитичар и сексуален терапевт Ален Херил верува дека таквата практика може да ја врати привлечноста помеѓу партнери кои се во многу долга врска.

Бавниот секс може да биде начин да се развиете сами. Концентрирајќи се на чувствата, почнувате подобро да се разбирате себеси и почнувате да живеете поцелосно.

Дајана Ричардсон, авторка на „Срцето на трудот на Тентрик: Уникатен водич за љубовта и радоста на сексот“, забележува дека со тантра, сексот е начин да го допрете сопственото битие.

Со вежбање на тоа, човекот го открива изворот на задоволство во себе и навистина може да го истражи својот партнер и да не го перцепира како машина за постигнување оргазам.
Бавниот секс носи многу поголемо задоволство отколку брзиот. Применувачите на овој метод на интимност можат да ја совладаат техниката на контрола на оргазмот.

Се состои во продолжено одржување на многу возбудена состојба, која на крајот завршува со екстремно тресење, неподнослива еуфорија-оргазам на целото тело.

Слично искуство од тантра е опишано во книгата на канадскиот новинар Карл Хонор „Без суета: како да престанеме да брзаме и да почнеме да живееме“.

Според него, за време на нормалниот секс добиваме генитален оргазам кој трае само неколку секунди. Тантрата го зголемува задоволството во време и го засилува. Сексуалната енергија се дистрибуира низ целото тело и буквално се тресете од задоволство.
Звучи импресивно, зар не? Но, како да го постигнете тоа? Споделуваме со вас неколку совети како да го имате најзабавниот секс.


Подгответе ја атмосферата
Опкружувањето е важно за откривање на сензуалноста: ароми, бои, текстури. Можете да ја користите бањата, есенцијални масла, миризливи свеќи, свила - сè што може да ги зајакне чувствата.
И, се разбира, не заборувајте за времето. Ако сакате да имате бавен секс, тогаш не мислете на времето!

Започнете со контакт со очите
Изгледот може да биде не помалку возбудлив од допирот. Внимателно испитајте го телото на партнерот како да го допирате со очите.
Многу жени имаат комплекси заради нивната фигура. За да ги надминете, замислете дека со секоја отстранета облека отстранувате и некоја вознемиреност. На овој начин, со изложување на вашето тело, ќе се ослободите од вашите стравови.

Следете го дишењето
Американскиот писател Џејмс Пауел, кој ја проучуваше културата на бавен секс, ве советува многу внимателно да внимавате и на дишењето и на партнерот.
На овој начин ќе почувствувате енергија што ги обединува сите делови од вашето тело и ве поврзува со вашиот партнер.
Сексологот Вал Сампсон тврди дека вежбите за дишење можат значително да го продолжат времетраењето на машкиот оргазам. За да го направите ова, непосредно пред оргазмот, мажот треба да започне да дише мирно и длабоко и да се обиде да ги релаксира мускулите колку што е можно повеќе.
Потоа, наместо вообичаените 7-10 секунди, задоволството може да трае и до 30!

Испитајте ги сите делови од вашето тело
Бавниот секс е можност да поминете време во оние области кои обично се игнорираат за време на сексуалниот однос. Сега имате шанса да научите нешто ново за лактите, дланките и глуждовите.
Обидете се со долга еротска масажа или со масажа на одреден дел од телото. Запомнете да ги следите вашите чувства и да ги споделите со партнерот.
Дајана Ричардсон советува да не ги контролирате вашите реакции: ако се чувствувате вознемирени или смешни - смејте се; ако ви се плаче, плачете. Искрените емоции само ќе ја зајакнат блискоста меѓу вас.

Долга пенетрација

Овој совет е повеќе за партнерот. Мора да навлезе многу бавно (дури милиметар по милиметар) и да излезе полека. Обидете се да се замрзнете кога е внатре и да ја почувствувате врската со партнерот.

Извор: jenata.blitz.bg

Оваа храна најдобро влијае на сексуалниот живот