НАЈПОЗНАТИОТ светски ЕПИДЕМИОЛОГ: Ќе ви ги разбијам врежаните митови за коронавирусот

Fahim Jonus , раководителот на одделот за инфективни болести на Универзитетот во Мериленд, еден од најпознатите и најсофистицираните на земјината топка,сподели 10 митови за коронавирусот на Твитер.

Ова е она што го тврди овој експерт, епидемиолог кој го сметаат меѓу најдобрите на светот:

1. Коронавирусот ќе исчезне во текот на летото

Погрешно Претходните пандемии не ги следеа временските образци плус како што влегуваме во лето, ќе има зима во Јужната хемисфера. Вирусот е глобален.

2. Во текот на летото, вирусот ќе се шири побрзо поради комарците

Погрешно Вирусот се шири преку респираторни капки, а не преку крв. Комарците не го забрзуваат процесот на ширење.

3. Ако можете да го задржите здивот 10 секунди без непријатности, немате коронавирус

Погрешно Многу помлади пациенти со коронавирус ќе можат да го сторат тоа, додека постарите пациенти не.

4. Бидејќи тестирањето за COVID- 19 е нецелосно, сите треба да дадеме крв и да ја тестираме во центрите на банките за крв

Целиот текст прочитајте го на Машки магазин