Ана Бунтеска: Кога пилето во срце ти пее

За чоек треба пилето да ти пее

душата да ти е ширум отворена

без ќепенци и капии

без синџири и катанци

срцето да ти љуби

незатруено и чисто

без да става на кантар

без да фаќа кусур

ама чоек

чоек да имаш пред себе треба

оти само тогаш вреди да се дава

без резерва

без задршка и мерење

за чоек пилето во гради да ти запее

оти инаку ко во кафез е

та лажи го

задевај го

ќе молчи и ќе се прпелка

ама глас не ќе пушти

оти ништо нема да го прелаже

“да најдеш...чоек за себе да најдеш”

покојната ми баба велеше

“ќе го видиш

ама не со очи

ќе го чуеш

ама не со уши

ќе го сетиш

со срцето

со душата ќе знаеш

кога внатре ќе ми ти запее

пилето ќе ми ти се разбуди

ете тогаш ќе знаеш

и не биди будалче 

да го сочуваш

горделива да не си

биди умна

мудра биди

оти се’ друго е лага

освен песната на пилето во срцето што ти е”

за чоек

само за чоек вреди чоек да пати

да прегори од љубов

да се стопи

пепел да се стори

и од пепел пак да никне

заедно со пилето

она во срцето што го носиме

она што пее само кога чоек со чоек ќе се најдеЗа Женски Магазин, Ана Бунтеска