Ана Бунтеска: На некои љубови не им било пишано

велат

многу пати ќе заљубиш

ама еднаш ќе љубиш

со умот

кога мислата негова и твоја е

со срце

кога неговото во твојот ритам ќе чука

со утроба

кога неговото постоење и твое станува

и онаму

онаму каде што страста пулсира

од каде што посакуваш

рожба негова од тебе да излезе

ќе заљубиш

низ животот повеќе пати

оти долг е пустиот

ама само еднаш ќе љубиш

кога во погледот негов-својата смисла ја гледаш

и здивот му го дишеш

за да преживееш

и на рацете допирот за него ти спие

а телото по неговото ти се обликува

и ќе знаеш

ќе знаеш дека љубов си му

кога те гледа небаре ѕвезда си

и те пие

од жед да не умре

кога од телото ти се гоштева

и мисла си му

а дланките полни твојата страст

на лицето ги држи

и вдишува

вдишува како давеник воздух

како спас да си му

незнаејќи колку тој те спасил

од живот-неживот

од сама себе

велат

на некои љубови

не им било пишано

ете

само така

пишано не било да бидат

оти се поголеми од животот

помоќни од смртта

и таквите љубови за смртници не се

а јас, јас и не барам пишано да ни е

душава во мир ми спие

дур знам оти ти и јас

нашата сами ја пишуваме

со секој здив

и трепет

допир

и поглед

до крај

до бескрај


За Женски магазин, поетесата Ана Бунтеска

Фото: Стојан Стојановски