Ана Бунтеска: Тешко е

Тешко е да се издигнеш

Над сите кои зло ти нанеле

И кои збор поган ти кажале

Та со него душа ти сосекле

И лузна ти оставиле

Тешко е да пораснеш

Та кусур никому да не фаќаш

И на кантар да не мериш

Само во себе да се насмееш

И патот да си го тераш

Тешко е голем чоек да станеш

И од своето да не се откажеш

Низ вода клетва да пуштиш

И благослов да стокмиш

Токму за тие кои на срце ти стапнале

Тешко е да заборавиш неправда

И да запаметиш добрина

Оти секој ќе заборави арнина

И ќе запамети што го здоболило

Чунки така сме скроени

Тешко е прошка да дадеш

И уште потешко да ја побараш

А нема некој што не згрешил

Или кому згрешено не му било

Оти луѓе сме, грешни сме

Тешко е

Пустото многу е тешко

Во овој свет свој да си

И уште потешко е свој да останеш

На секој чекор сопка

И тежина од гревови

Дел туѓи а дел свои си носиш

Та на грб ти тежи животот

А накај смртта не ти се кинисува

Ама ете

На сета мака пак убост ќе видиш

И на слични на себе ќе налеташ

И очи ќе ти светнат

Сиот смет од умот ќе ти се исчисти

И ти мириса на спокој

И си велиш ако, тешко нека е

Оти во сета тежина со која живееш

Сепак се издигнуваш

И растеш

Та голем чоек стануваш

И во мир си со себе

И со тие околу тебе

Чунки нема леснотија

Без тежината која ќе ја сетиш

И која од плеќи ќе ја симнеш

Како торба полна камења

Како љубов невозвратена

И се’ зад себе оставаш

За памет, да знаеш како треба

И некогаш како не треба

Оти тешко е, многу е тешко 

Од тежина до леснотија да стасаш

За Женски Магазин, Ана Бунтеска