Ана Бунтеска: Време е за збогум

Ме боли твоето заминување,

начинот на кој ја отселуваш љубовта,

смирен и решителен, непоколеблив и тивок,

секоја надеж ми ја дроби на парчиња.

И знам дека и да прашам, ќе е залудно,

не сум спремна за “не, не е до тебе...до мене е”,

затоа што знам дека е до тебе,

ете, си ме отсакал...а тоа веќе навистина не е до мене.

Се пакуваш прецизно и внимателно,

сосем несвесен за моето присуство,

потпевнуваш нешто што не го препознавам,

а со умот си веќе далеку од нас и којзнае каде.

Смешен ти е куферот, стар, изветвен и жолт,

небаре зелен да беше, ќе беше посериозен!

и наеднаш се’ ми станува смешно (секогаш е така кога ми се плаче),

та за да не изгледам хистерично, се поднакашлувам.

Го празниш плакарот, фиоките, полиците во бањата,

ми го празниш срцето и утробата ми зјае

и чудно е како може нечие присуство

да се собере во еден куфер.

Сакам да ти ги дадам сите сеќавања,

мирисите кои ме врзуваат за тебе,

вкусовите и боите на ноќите во кои бевме еден во друг,

сакам да си ги испразнам умот и душата во куфер и да го земеш и тој.

Време е за збогум,

ми го избегнуваш погледот и молчиш,

а јас пак дрдорам дека ќе е добро и чадор да земеш,

како да е тоа во моментов најважната работа на светот.

Ме запираш кревајќи ја раката,

“знаеш...не е до тебе...”

и не завршуваш, оти вриснувам,

“престани....веднаш престани и заминувај”.

Се покривам со косата и чекам вратата да тресне за да те исплачам,

а ти како за инает ја затвораш полека

па седам така долго време, со косата врз лицето и рацете врз неа,

дури не сум сигурна дека те нема.

Не е до мене...не, не е до мене,

туку е до тоа дека не можеше да ја издржиш мојата љубов,

онаква каква што ја имам и за која единствено знам,

не е до мене...оти таа сум, таква сум.

Не те обвинувам,

нема да те барам, ниту да помислувам на тебе свесно,

нема да плачам на “нашата песна”, оти таква немавме

и нема да пишувам за тебе никогаш повеќе.

Утре е нов ден...утре ќе е се’ поинаку, мора да биде,

само ова денес да мине,

да го измијам поразот од себе,

во темнина и тишина да те убијам во себе.

Се склупчувам во креветот,

под твојата перница наоѓам заборавена маица,

со лицето пикнато неа, вдишувам длабоко...

ми мириса на тага.За Женски Магазин, Ана Бунтеска