Д -р Несторовиќ: Друштво на децата се други деца, а не бабите и дедовците!

Децата имаат само една обврска во животот, а тоа е да играат. Треба постојано да скокаат, да играат и да трчаат. Не е важно што понекогаш ќе се повредат. Мозокот се развива со стимулација, а најголема стимулација е играта.

Она што сите родители треба да го знаат е дека детето станува социјално суштество некаде на возраст од пет до шест години. Ова е важно бидејќи родителите честопати избираат погрешен спорт за своите деца, па затоа децата ги запишуваат на фудбал на возраст од три или четири години. Тоа е глупост. Дете до 5 години е себично, живее во свој свет. Дури и нивните пријатели немаат чувство на пријателство кон нив што ќе го имаат подоцна, затоа, колективниот спорт не е за мали деца, на возраст под шест години.

Ако ги испратите на тимски спорт, можете да очекувате да ја земат топката и да одат од гол на гол, бидејќи не можат да играат тимски на таа возраст. Само на шестгодишна возраст треба да се вклучат во тимски спортови и да развијат интеракција. И, се разбира, таа интеракција ќе биде многу подобра ако детето помине време со други деца.

Друштвото на децата се други деца, а не баби и дедовци. Тоа не е нивната природна средина.

Се случува мајка ми да го донесе моето дете на преглед и да дојде со нејзината мајка, баба на детето, а потоа таа баба го има главниот збор. Јас тогаш и велам: Вие можете да ѝ се обраќате на вашата ќерка и да зборувате со неа бидејќи вие сте ја родиле неа, а ова дете го родила друга жена и таа е таа што треба да зборува сега и тука за детето, а не вие како баба.

Сега ќе се вратам на познатата теорија за развој на Пиже, која вели дека детето треба да учи преку игра. Сега научивме дека ова е единственото вистинско учење, преку моторна активност. Колку повеќе моторна и физичка активност, толку повеќе ќе се развива интелектот. Значи, да не седиш дома и да читаш книги цел ден.

Се разбира, тоа треба да биде многу корисно, но мозокот на детето од предучилишна возраст првенствено се развива преку вистинска игра. Се разбира, тука не мислам на видео игри. Истражувано е како се развива и како изгледа мозокот на детето кое поминува многу време играјќи видео игри. Тоа е намалена мозочна активност, само визуелниот кортекс се развива од каде доаѓаат визуелните дразби и моторниот кортекс. Ништо друго не се развива.

Детето кое игра со пријателите измислувајќи разни игри и приказни, ангажира различни делови од мозокот и тоа е она што всушност им треба. Значи, децата треба да се однесат во градинки, игротеки, можат да играат некои игри, но не треба да претеруваме.

Каков спорт треба да практикува дете од предучилишна возраст?

Дете од предучилишна возраст е индивидуа за себе и е идеално за трчање и возење велосипед. И пливање. Тој е еден од најкорисните спортови бидејќи рамномерно ги вчитува сите мускулни групи, а во исто време учи да дише. Тоа е најдобриот аеробен напор.

Дете од училиште веќе може да се занимава со некои колективни спортови. Дефинитивно не препорачувам спортски сали за деца од повеќе причини. Постојат многу докази дека оние кои се занимаваат со екстремен напор имаат хипертрофија на срцевиот мускул. Кога ќе слушнете дека млад спортист, дури и дете, починал на теренот, тоа е најчесто последица на хипертрофија на срцевиот мускул.

Физичката активност е најдобрата превенција од било која болест, треба да го знаете тоа. Одење е корисно за сите видови на болести.

А што се однесува до здравото детство, не постои рецепт. Здраво детство е она што е претежно во игра, интеракција со другите деца и родители, а друг важен елемент е - квалитетна исхрана.


Извор/Фото: ordinacija.tv Izvor: zelenaucionica.com


Доктор Предраг Ненадиќ: Децата најдобро ќе ги заштитите од корона ако им дадете да го јадат ова!