,

Д-р Комаровски: Не ги заспивајте децата доцна - опасно е

Спиењето е физиолошка потреба за секоја личност. За децата, сонот е исклучително корисен, но често целото семејство страда од лош сон на децата.

КОГА ТРЕБА ДАЦАТА ДА ОДАТ НА СПИЕЊЕ?

Проблемот е што станува сè потешко и потешко да се ставаат деца во кревет во вистинско време. Тие практично никогаш не се разделуваат од паметни телефони, таблети и компјутери, маѓепсани од бесконечниот свет на забава. Трепкањето на овие уреди испраќа сигнал до мозокот дека не е време за спиење, а детето е сè уште будно, наместо да заспие и да добие сила за следниот ден.

Научните истражувања јасно покажуваат дека децата кои доцна заспиваат стануваат нервозни и вознемирени, тешко е да се концентрираат на нешто, имаат потешкотии во учењето и стануваат нервозни.

Тоа не е единствената причина зошто е толку важно децата да легнат на време. Во детството, телото брзо се развива. Ова се однесува не само на физичкиот, туку и на психолошкиот раст. Во првите години од животот, детето стекнува огромна количина на информации и стекнува нови вештини со брзина надвор од опсегот на возрасните. И тоа е последица на хормонот за раст, кој се создава во организмот 2-3 часа по заспивањето и делува главно ноќе.

Најдобро време за ослободување на овој хормон е полноќ. Затоа, ако детето легне подоцна од 21 часот, производството на хормони е прекинато во неговото тело и се намалува времето за кое хормонот едноставно нема време да ја изврши својата функција.

Ова може да доведе до намалување на физичката активност на детето или, обратно, до хиперактивност, бидејќи е нарушена психолошката стабилност. Исто така, доцниот сон негативно влијае на развојот на интелигенцијата на детето. Затоа, организмот мора да се одмори ноќе, а целото семејство мора да го стори тоа заедно со детето!

10 ПРАВИЛА ЗА СООДВЕТЕН СОН НА ДЕТЕ

Поставете приоритети

Детето не треба да спие по цена на несоница на мама и тато. Златниот сон за децата е здрав и сладок сон за сите членови на семејството!

Направете правилен распоред на спиење

Моделот на спиење во семејството се формира во зависност од тоа кога е погодно да спие не само за детето, туку и за целото семејство. На крајот на краиштата, на детето најмногу му треба добар сон, но и здрави родители. Определете заедно кога светлата се вклучени во вашето семејство и строго следете ја одлуката што сте ја донеле!

Одлучете каде да спие и со кого

Се разбира, прашањето „Дали детето треба да спие со своите родители или одделно?“ Е многу индивидуално. Но, најдобро од сè, детето ќе спие во креветчето и по можност во неговата соба. А мама и тато ќе спијат под исто ќебе. Кога мама и тато спијат под исто ќебе, тоа е гаранција за среќа и долгорочна благосостојба на сите членови на семејството!

Не плашете се да го разбудите спијачот

Ако вашето бебе спие подолго време преку ден и не може да спие ноќе, не дозволувајте да спие преку ден - разбудете го спијачот!

Оптимизирајте го хранењето

Ако вашето дете е поспано после јадење, проверете дали синоќешната храна била несоодветна.

Напорен ден

Нека вашето дете секој ден биде интензивно активно и физички и емоционално, но без вишок, хармонично.

Размислете за воздухот во спалната соба

Оптималната температура во просторијата треба да биде 18-21 ° C, а влажноста на воздухот помеѓу 50-70%.

Искористете ги можностите за капење

Бања пред спиење - нема подобро!

Подготовка на кревет

Мазен, густ и цврст душек, чиста постелнина.

Грижете се за квалитетна пелена

Квалитетната пелена е најважна за најмалите, не треба да штедите на неа!


извор:zenskikutak.rs