Дали и ова лето „ќе го заборавите“ костимот за капење дома затоа што не сте подготвени: Емотивна објава на мајка во која ќе се пронајдат многу жени

Инфлуенсерката Настасија Петриќ на својот профил напиша емотивна исповед, во која сигурно ќе се пронајдат многу дами кои немаат самодоверба, особено во летниот период поради вишокот на килограми и „несовршеното“ тело.

„Дали некогаш сте отишле на море и намерно сте заборавиле да го понесете костимот за капење? Бидејќи знаете дека нема да се бањате затоа што „не сте подготвени“. Знаете дека ќе помине уште едно лето затоа што „не сте подготвени“. Го гледате морето, сакате да пливате, барате агол на плажата без луѓе, затоа што „не сте подготвени“. Гледате во вашето тело и ви текнува зошто. Колку е лудо тоа, кажете ми?

Да го шеташ светот и да се криеш. Да носиш облека што не истакнува, но крие облини. Да носиш мидер под фармерките. Да ти се ​​допаѓа широка облека, бидејќи целулитот или вишокот килограми не се видливи преку неа. Да се ​​повлекуваш во друга соба по долна облека, за да не те види сопругот низ твоите очи. Затоа што само преку твоите очи не си доволно добра за себе. И, колку повеќе што луѓето што те сакаат и ти кажуваат дека си совршена за нив, тоа не е доволно за тебе.

Во февруари веќе почнуваш да се нервираш, бидејќи е поблизу јуни од октомври. Во мај, веќе почна сериозно да се нервираш затоа што сè уште не си „подготвена“.

Кој е виновен за ова? За нереалните чувства на многу жени? Млада, стара, витка, тркалезна, права, нерамна. Кога точно се случило ова во воспитувањето на жените (или девојчињата) и кој е клучниот момент за да се спречи тоа? Дека човек со големи внатрешни и надворешни вредности не се сака себеси затоа што не е „подготвен“? Чија задача е да се работи на самодовербата на некој друг? Мајката да се грижи за нејзината ќерка? Или таткото? И околината? Бабите, соседите, наставниците, познаниците, медиумите?

Дали сфаќате колкаво влијание има ова врз нешто толку површно како убав изглед, а се пренесува низ генерациите? Кој го дефинираше и дали има смисла да се обвинуваат магазините чија единствена цел им е да продаваат и да заработат за живот од тоа да не натераат да се чувствуваме лошо. Баш им е гајле колку советите за цврст задник и рамен стомак во суштина имаат многу силно влијание врз животот на жената.

Зарем не требаше самопочитувањето да дојде како вткаено знаење многу долго пред една девојка или млада жена да го добие првото списание во рацете (или да прочита на Инстаграм). Затоа што ако одговорот е „да“, тоа значи дека имаме многу повеќе работа со нашите деца отколку само да ги нахраниме, да ги облекуваме и да ги научиме како ја преминат улицата. Мораме да ги научиме на нешто што дури и не го знаеме. Барем повеќето од нас. Односно, да се коригирам. Барем јас! Немам претстава како се прави тоа.“