Дали сте подготвени за второ дете: Одлуката понекогаш не е лесна

Имате едно дете, дали е време за друго дете? Одлуката никогаш не е лесна или едноставна. Но, постојат неколку совети што можеме да ги споделиме со вас и да ви ја олесниме таа одлука!


1. Планирате второ дете, а дали првото го родивте пред помалку од 12 месеци?

Студиите објавени во британскиот журнал за акушерство и гинекологија покажуваат дека новата бременост една година по првото раѓање може да му наштети на вашето здравје - многу мајки се жалат на болки во грбот, исцрпеност и депресија. Затоа, важно е да не забремените повторно ако - физички и психички - не сте целосно подготвени за тоа.

Мајките треба да се справат со многу работи: да се грижат за бебето и да ја прифатат нивната нова улога. Значи, треба да бидете практични и да размислувате за специфични проблеми. Разговарајте со вашиот партнер и другите родители за да добиете подобра слика за вашите чувства и мисли. Дали е сè уште подобро да почекате додека вашето прво дете не порасне? Нема многу докази за ова - клучно е мајката да поседува ментална и физичка енергија, како и голема поддршка за ефикасно згрижување на двете деца.

2. Дали знаете зошто сакате второ дете?

Бидете искрени. Можеби имате чувство дека вашето прво дете е доволно независно од вас за да имате време да се грижите за второто дете или сакате да нема голема разлика во возраста помеѓу вашите деца. Но, бидете многу внимателни ако се обидувате да поправите лош однос со друго дете или како потсвесна реакција на раѓањето на вашето прво дете.

Еуфоријата што ја доживуваат многу жени по успешната бременост и породувањето понекогаш ги привлекува жените да го повторат целото искуство - дури и кога околностите не се идеални. Кога се бремени и по породувањето, жените се опсипуваат со внимание и грижа, што исчезнува како што расте бебето. Оваа загуба на внимание може да ја поттикне жената да сака повторно да роди.

3. Поминавте ли лесно првиот пат?

Ако одговорот е негативен, размислете за фактот дека многу жени како вас почнуваат да се обидуваат доволно рано за да избегнат голема разлика во возраста помеѓу децата. Но, природата има свои правила. Две бремености никогаш не се исти - дури и со ист пар - и не можете целосно да се потпрете на искуството што го имавте, без разлика дали е добро или лошо. Обидете се да забремените само ако сакате навистина друго дете веднаш.

4. Се породивте со царски рез?

Ако вашиот одговор е да, дефинитивно треба да се консултирате со вашиот лекар за здравствените последици пред да одлучите да имате уште едно породување. Лекарите обично ги советуваат жените да чекаат две години по царски рез. На тој начин, матката ќе има доволно време за целосно заздравување и закрепнување.

5. Дали вашата врска навистина е стабилна?

Социјалната поддршка е исклучително важна кога имате две деца, затоа треба да бидете сигурни дека вашата врска е доволно силна за да се издржи тој период на непроспиени ноќи и веројатно помалку секс.

Дали повторно ќе раѓате, честопати е попрактично прашање отколку што е случајот со првото дете. Тоа мора да биде заедничка одлука - со две деца, татковците мора да бидат уште поподготвени да помогнат.

И со сета добра волја на светот, кога ќе пристигне второто бебе, веројатно ќе има помалку од оние што ќе се понудат да ги чуваат двете деца, што значи дека ќе имате уште помалку време да бидете сами заедно. Ако ова може да ја загрози вашата врска, можеби ќе треба да размислите за систем на старателство што ќе ви овозможи повеќе слободно време или да почекате некое постаро дете да порасне на возраст кога тие можат да одат да играат или да спијат со своите врсници.

6. Дали сте навистина подготвени или сакате да ја оставите работа?

Со две деца, паровите често размислуваат за едниот родител да остане дома или да ја напушти работата - обично мајката. Дали го сакате тоа? Зборувајте за тоа со вашиот партнер - финансиските ограничувања и жалењето за вашата кариера може да бидат голем товар за вашата врска или да се чувствувате изолирани, и двете се штетни за среќното семејство.

7. Дали имате време да чекате?

Жените постари од 40 години носат зголемен ризик од хромозомски абнормалности, па затоа често сакаат да раѓаат што е можно побрзо. Но, ако сте здрави и во добра форма, веројатно нема да имате проблем. Ако ова ве загрижува, консултирајте се со вашиот гинеколог.


Извор:Pitajmamu

Можеби ќе ве интересира:

Имам 3 мали деца и совршено сум организирана: Во што се крие тајната?