До семејството стигнало анонимно писмо! Барбара исчезна пред осум години: Телото никогаш не беше пронајдено!

Барбара Витез исчезна на 25 ноември 2016 година, кога се враќаше од роденден со уште двајца другари.

  Потрагата по телото на Данка Илиќ се уште трае, а случајот со исчезнувањето на девојчето не потсети на случајот со Барбара Витез, тогаш 16-годишна тинејџерка, која исчезна на кобниот 25 ноември 2016 година. Барбара Витез не е пронајдена до ден-денес.

Витез исчезна на 25 ноември 2016 година, кога се враќаше од роденден со уште двајца. По нејзиното исчезнување, нејзините пријатели во полиција рекле дека девојката се лизнала на мостот и паднала во реката. Меѓутоа, телото никогаш не било пронајдено, а по исчезнувањето на Барбара, на адресата на семејството пристигнало анонимно писмо во кое се наведува дека таа вечер Барбара била дрогирана, силувана и фрлена во реката.

Младите момчиња кои биле со девојката потоа биле испрашани на полиграф, а иако на некои прашања не ја зборувале вистината, како што тогаш беше соопштено, полицијата констатирала дека нема кривично дело. Во текот на истрагата за исчезнувањето на Барбара се појавија различни информации за тоа што можело да се случи со девојчето и каде се наоѓа, па дури се зборувало дека е видена во Унгарија, Грција, дури и во Албанија. Во една прилика, несреќниот татко отишол дури и во соседна земја, иако добил уверување дека МВР на Србија соработува со унгарската полиција.

Токму за ова своевремено зборуваше таткото на девојчето Ендре Витез. Таткото на Барбара, која имала само 16 години за време на нејзиното исчезнување, тогаш изјавил дека тој и неговата сопруга се во лоша здравствена состојба поради трагедијата што ги снашла.

„Неколку пати имав нервни сломови, на инвалидска пензија сум, не можам да работам. И сопругата не е во подобра здравствена состојба, како да бидеме по се што се случи?! Се надеваме дека ќе дојде Барбара назад кај нас“, рече тој претходно и додаде:

„Добивме неколку фотографии од Унгарија наводно од Барбара, но за жал, ниту една од нив не доведе до некаква трага. Не сум ја видел со години“.

Од самото исчезнување има многу верзии за тоа што се случило, реката Тиса била многупати препливувана, а до ден денес не се појавила никаква трага што би укажала дека девојката кобната вечер паднала во реката. Таткото на Барбара зборуваше за тоа како во случај на исчезнување на нивното дете пропаднале сите институции.

„Денес немаме никакви информации. Адвокатот вели дека не може ништо, бидејќи обвинителот нема да дозволи да се отвори овој предмет, како што вели, наводно е замрзнат, не е заклучен, но ништо не се презема за тоа.Полицијата не се јавува, знам дека командирот на станицата во Сента е разрешен порано, назначен е нов, но рацете му ги врзале и тие од Белград.Некој очигледно кочи, и зошто - не знам“, изјави претходно таткото.

Инаку, Интерпол издава жолти потерници за исчезнати лица, а на една од нив е и Барбара Витез.

И покрај ова, исчезнатото девојче до ден денес не е пронајдено, а истрагата не е променета од почетокот на случајот.

Извор: Мондо

Фото: фб