Газдите едвај наоѓаат добри работници, ама и работниците тешко стигнуваат до достоинствени плати

И покрај кризата за работна сила во државата, повеќето македонски работници не се задоволни од своите примања.

Газдите се жалат дека тешко наоѓаат добри работници, а работниците имаат мака да се изборат за повисоки плати. Работниците сметаат дека заслужуваат повисоки плати, посебно во услови кога одливот од државата не запира. Ги анкетиравме граѓаните, со цел да видиме што мислат за висината на платите и дали тие пари се доволни за пристоен живот.

„Нормално дека треба да се покачат платите. Минималецот треба да биде 500 евра“, вели Емилија, граѓанка.

Не се задоволни ниту оние кои работат во државен сектор.

Деталите прочитајте ги на Фактор тука.