,

Лав од Крагуевац е едно од 100-те деца во светот со ваква коса: Има синдром на „палава коса“ и ги импресионира сите со слаткиот изглед

Момчето со најнеобичната фризура во Србија и пошироко. Малиот Лав Јанковиќ од Крагуевац е едно од 100-те деца во ЦЕЛИОТ СВЕТ со синдром на наелектризирана (неконтролирана или немирна) коса. 

„Лав имаше многу малку коса до шестиот месец, па оттогаш почна да му расте, тоа не ни беше невообичаено во тоа време, но другите веќе ја коментираа неговата коса - сега стана толку популарна што сите можат да го препознаат Лав по гривата“, раскажува низ насмевка неговата мајка Ивана Јанковиќ за српскиот портал Zena.blic

Таа забележала дека педијатрите не знаат многу за реткиот синдром на Лав, па таа и нејзиниот сопруг Филип се информирале преку портали и други родители.

Лав ги импресионира сите

„Коментарите се навистина убави, нема човек кој не застанува кога ќе не' види и со ентузијазам коментираат сите за косата на Лео, кој дефинитивно на сите им го разубавува денот со својот изглед - вели мама Ивана. 

Како се грижат за палавата коса на малиот Лав

„Се што користиме е шампон со кератин и тоа е се. Косата расте бавно па не бара често шишање, Лав никогаш досега не се шишал“, раскажува Ивана, додавајќи дека никој од нејзиното семејство или семејството на сопругот немал толку коса како оваа што го краси ова прекрасно момче.

Нема шишање, но ниту чешлање, бидејќи ова второто немало ефект.

Името Лав го добил пред раѓањето

Додека го гледате Лав, не можете а да не помислите дека неговото име одговара сосема на неговиот изглед.

„Јас и мојот сопруг одамна го избравме името, во случај да имаме син, но немавме поим дека ова име ќе го носи навистина, вистински, вистински Лав (се смее). Покрај името, неговиот карактер е целосно во склад со неговата фризура“, истакнува тој.

Велат дека името ја одредува судбината - ПА ИМА ЛИ ПОДОБАР И ПОУБАВ ДОКАЗ ОД ОВА ЛАВЧЕ

Што е синдром на „палава“ коса?

„Синдром на неконтролирано влакно“ се јавува на најрана возраст, до тригодишна возраст. Се карактеризира со сува, разлетана коса која не може да се чешла.

Најчесто се јавува кај деца со посветла коса, а состојбата генерално се подобрува како што поминува времето, а во адолесценцијата, косата треба да почне да расте надолу.

извор:zena.blic.rs