„ЛЕКУВАЊЕТО СИ ГО ПЛАЌАМЕ ПРИВАТНО“: Спезијализантите стапија во штрајк, бараат повисоки плати, но и здравствено осигурување

Без здравствено осгурување, специјализантите се пожалија дека здравствените услуги кои биле неопходни на државните клиники ги плаќаат од хонорарот кој достигунува само 26 илјади денари. Но, тоа не е се, тие немаат регулиран статус како вработени, па немаат ниту пензиско осгурување, а во случај да останат бремени, младите специјализантки остнауваат и без хонорар и без надомест за трудници.

Над 400 приватни специјализанти изутринава стапија во генерален штрајк и не ги извршуваат работните обврски на скопските клиники и останатите болници и амбуланти низ државава. 

Тие бараат зголемување на надоместот што им се исплаќа  во износ од 26 илјади денари, на ниво на просечна плата на доктор во јавна здравствена установа, здравствено осигурување, како и решавање на статусот што сега им е со договор на дело. Штрајкот ќе го прекинат, како што најавија, само доколку добијат писмена гаранција за исполнување на барањата. 

Детали на фактор.мк